CinemaTic Forum Index CinemaTic
Voor CinemaTics en (ex)FilmValleien
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Klassiekers die tegen vallen, mag dat..?
Goto page 1, 2, 3  Next
 
Post new topic   Reply to topic    CinemaTic Forum Index -> Film-gerelateerd
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Wed Jul 15, 2009 10:38 pm    Post subject: Klassiekers die tegen vallen, mag dat..? Reply with quote

Ik ga al rustig tegen de hondertal aan van Klassiekers die me gewoon niet bevallen. En iedere keer is het weer wat anders. Simpel verhaaltje, oubollig acteerwerk, schreeuwerig muziek. Noem het maar op ik heb er problemen mee.

Hoe pakken jullie dat op? Is het iets persoonlijks. Ligt het dus aan jezelf? En dus kun je dan concluderen dat je er nog niet klaar voor bent of kun je nu eenmaal niet alles goed vinden.

Ben een groot voorstander van ''blanco'' een film tegemoet gaan. En zo min mogelijk gebruik maken van ''context''.

Ik voel de hete adem van Erik al in me rug. En dat midden in de zomer. Twisted Evil
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
Wizz-Art



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 6696
Location: Zeeland NL B.S.E. EMPEROR

PostPosted: Wed Jul 15, 2009 11:38 pm    Post subject: Reply with quote

Nee. dat is verboden Mr. Green
_________________
*For love some WiLL search the ends of earth..to possess the object of their desire some even KiLL..*
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger
Pindarots



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 1450

PostPosted: Thu Jul 16, 2009 10:45 am    Post subject: Reply with quote

Het zou mooi zijn als ze allemaal mee zouden vallen, dan weet je gewoon zeker dat het elke keer raak is als je een "klassieker" op zet Razz. Helaas is de realiteit soms anders.
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Erik Hagen
Site Admin


Joined: 29 Jun 2009
Posts: 3794
Location: Utrecht

PostPosted: Thu Jul 16, 2009 2:49 pm    Post subject: Reply with quote

Goed, laat ik eens wat milder zijn. Twisted Evil Dat 'klassiekers' (definitie?) je niet liggen, is iets persoonlijks denk ik. Het zal deels met smaak te maken hebben. Ik wil niet zeggen dat je er niet voor open staat, maar ik denk wél dat je op een verkeerde manier kijkt.

Laten we het over de 'klassieker' hebben die ik gisteren in het filmhuis zag: "Sunrise: A Song of Two Humans" (1927) van F.W. Murnau.

Jij zult wellicht zoiets hebben van: och, 'meebewegende' camera's zien we tegenwoordig in elke film - misschien valt het je zelfs niet eens meer op - en met de filmkunst van tegenwoordig is het over elkaar 'heenplakken' van beelden een fluitje van een cent. Je zult zelfs vinden dat het er in "Sunrise" af en toe maar 'nep' uitziet, bijvoorbeeld wanneer de twee zoenend op de weg staan en duidelijk te zien is dat er twee films gebruikt zijn; ze zijn er als het ware 'opgeplakt'. Jij zult zeggen: niets bijzonders, dat doen we vandaag de dag 100x beter. Kortom: context? Wat is dat?

Ik kijk naar "Sunrise" en probeer de film in zijn tijd en context te plaatsen, zie dat voor het eerst een mogelijkheid is gevonden om die loodzware camera mee te laten bewegen, sta perplex bij hoe knap de stadsvrouw als een soort 'geest' de man omarmd, 'in haar macht heeft'. En ik weet dat zoiets hier voor het eerst gedaan wordt. Geweldig! Kleine dingetjes vallen me op, zoals dat de goede vrouw *natuurlijk* blond is en in lichte kleding gekleed gaat en de 'slechte' vrouw donkerharig is en in het zwart gekleed gaat. Het zijn kleinigheidjes, maar ze toveren een glimlach op mijn gezicht; er is over nagedacht. We zien het dat de man lijdt onder het plattelandsleven, verlangt naar de verleidingen van de stad. En dat zien we terug in de grauwe kleuren en het acteren van de hoofdpersoon. Trage, haast depressieve shots. En wanneer we in de stad zijn, zie je zowel het leven als de man en de vrouw opbloeien. Vlotte beelden. Juist door dat soort dingen te waarderen en ze in de tijd te zien, raak ik goed in het verhaal. Tegen m'n verwachtingen in werd ik bij "Sunrise" ook nog eens oprecht geraakt door het (vrij eenvoudige) liefdesverhaal. En regelmatig kon ik lachen bij de mooie humor (denk aan de blik van de vrouw van de man die 't meisje uit het water vist, schitterend!).

Je kunt zeker niet alles goed vinden, daarvoor speelt smaak een te grote rol. Maar je kunt wel proberen om op een andere manier naar dergelijke films te kijken. Context.

Leg mij eens uit waarom je zo tegen context bent?
_________________
Vae, puto deus fio...
Films 2017 |
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Sat Jul 18, 2009 3:28 pm    Post subject: Reply with quote

Erik Hagen wrote:
Leg mij eens uit waarom je zo tegen context bent?

Ga er zelf niet al teveel woorden meer aan vuil maken omdat we elkaars standpunten nu wel weten. Het zou daarom eens leuk zijn als andere mensen waarvan we nog geen idee hebben hoe hun over dit onderwerp denken hun bevindingen hier plaatsen. Wat ook een beetje mijn doel was van dit topic. Razz

Omdat als je in context naar een film kijkt je gewoon nooit de bewuste film een onvoldoende kunt geven. Vooral ''Klasiekers'' voor de jaren ''50. IK ben van mening dat je gewoon geen besef kan hebben wat die status van de klassieker inhoud. Omdat je de films uit die periode uit de filmgeschiedenis niet bewust meegemaakt hebt. Je zou het puur op filmhistorische oogpunt kunnen waarderen. Maar voor de rest is alles achterhaalt. Tenzij je houd van dik aangezetten symboliek in scenes zoals jezelf al aangeeft. Waar jij een glimlach op je gezicht krijgt trek ik de laatste haren op mijn hoofd uit. Ik krijg ook echt geen bevrediging in die ''kleinigheidjes'' dat jij aanhaalt. Oh wat leuk die dubbelprojectie (over elkaar 'heenplakken' van beelden). Oh wat leuk die tracking shot ('meebewegende' camera's). Wat fijn dat ik het allemaal herken. Neutral

En dan? Wat heb ik er dan nog aan nu ik het herken?

Net zoals je een film nooit geheel ''Blanco'' tegemoet kunt gaan. Kun je een andere film nooit geheel in ''Context'' plaatsen en/of zien. Gevoel is vele malen belangrijker.

Daarbij als je in context films kijkt blijven je cijfers gewoon ontzettend voorspelbaar. Iedereen geeft de standaard klassieker een acht of hoger anders krijg je te horen dat je niets voor ''2000'' meer moet gaan kijken. Je wordt letterlijk verbannen als je een klassieker van ''Luchino Visconti'' niet genoeg punten geeft. Met de nek word je aangekeken en je wordt vervolgens maar in een hoek gezet van niet serieus te nemen. Jammer, dat dat soort mensen juist niet verder kijken.
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
Erik Hagen
Site Admin


Joined: 29 Jun 2009
Posts: 3794
Location: Utrecht

PostPosted: Sat Jul 18, 2009 4:23 pm    Post subject: Reply with quote

Juist jou ongefundeerde houding leidt ertoe dat mensen je zo aankijken. Probeer jezelf nou niet weer in de slachtofferrol te manoeuvreren. Rolling Eyes

Het lijkt haast alsof het een zonde is wanneer je een Klassieker op waarde kunt schatten, want dan geeft iedereen hoog? Confused Ik snap niet dat jij het de mensen verwijt die wél in staat zijn de klasse van een film te zien, terwijl je daar zult niet kunt. Niet die mensen kijken niet verder, jij kijkt niet verder.

En help me er even aan herinneren dat ik jou er voortaan elke keer als jij een film een hoog cijfer geeft vanwege 'originaliteit' of 'geweldige trip-montage' op wijs dat dat niet volgens je eigen standpunten is. Over veertig jaar is het namelijk al miljoenen keren gedaan, dus mag je het niet meerekenen in de beoordeling. Rolling Eyes

Dat je zoiets als filmliefhebber zeg joh. Sad Voor het eerst een tracking shot, voor het eerst dubbelprojectie... Maar jij zult het wel weer een 'logische' ontwikkeling vinden. Je kunt dergelijke dingen nooit 'achterhaald' noemen. Als een nieuwe film nu zoiets doet en daarmee loopt te pronken: ja, dat is achterhaald. Maar een film die in de beginperiode van een dergelijke uitvinding zoiets doet, is nooit achterhaald.

Overigens: een 'klassieker' (heb nog steeds geen definitie van je gekregen) waarderen is nog steeds iets anders dan 'elke film uit de jaren '50 een 8 of hoger geven'.

Maar goed, ik ben ook benieuwd naar meer inbreng van anderen, want met jou heb ik het hier al te vaak tevergeefs over gehad.
_________________
Vae, puto deus fio...
Films 2017 |
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Sat Jul 18, 2009 4:36 pm    Post subject: Reply with quote

Er probeer alleen te zeggen dat er niet één waarheid is over een film. Dat er niet één mening is over een film. Dat er niet één ...

Ik verwijt de ander niets alleen verwijt ik de personen die niet open staan voor een andere mening over een ''klassieker''. En een andere mening kan dus ook een onvoldoende zijn...

Dit stuk waardeer ik eerder dan al die lovende stukken over dezelfde film. Ik geloof namelijk niet dat zoveel mensen zo'n hoge cijfers kunnen geven voor een stukje filmhistorie.
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
Erik Hagen
Site Admin


Joined: 29 Jun 2009
Posts: 3794
Location: Utrecht

PostPosted: Sat Jul 18, 2009 5:01 pm    Post subject: Reply with quote

Verhoeven wrote:
Dit stuk waardeer ik eerder dan al die lovende stukken over dezelfde film. Ik geloof namelijk niet dat zoveel mensen zo'n hoge cijfers kunnen geven voor een stukje filmhistorie.

Zeker. Melvin geeft wel aan dat dit een van z'n eerste stille films is, dus ik denk dat hij "Nosferatu" beter zal waarderen naarmate hij er meer (en dus slechtere) heeft gezien. En bovendien: een 7 is nog steeds een mooi cijfer, dus hij heeft, ondanks dat het niet helemaal zijn ding is, wel de waarde van de film begrepen. In jouw cijfers zie ik dat helaas niet terug.
_________________
Vae, puto deus fio...
Films 2017 |
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
JT Chinaski



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 2166
Location: Drachten

PostPosted: Sat Jul 18, 2009 5:13 pm    Post subject: Reply with quote

Ik heb soms ook moeite om oude films op waarde schatten, laatst had ik dat toevallig ook met Nosferatu. Ik kon er niet tot nauwelijks van genieten en vond er gewoon geen snars aan. Dan kan ik moeilijk een voldoende geven, omdat het een knappe en revolutionaire film voor die tijd was. Ik ben nog altijd geen vleeskeuring, ik geef cijfers op gevoel en mening.
Back to top
View user's profile Send private message
Pindarots



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 1450

PostPosted: Sat Jul 18, 2009 6:45 pm    Post subject: Reply with quote

Het eerste wat ik dacht bij dit topic was:

Razz

Maar goed, om er even op in te gaan. Ik kan me best voorstellen dat je tot op een bepaalde hoogte naar context kijkt. Dat je bij sommige scenes duidelijk ziet dat er met een bluescreen of greenscreen gewerkt is, prima. Ook enigszins achterhaalde special effects kan ik best mee leven. Maar dat betekent niet dat ik een harde plasser krijg van wanneer een camera beweegt omdat ze toen de eerste waren en dergelijke. Ik leef niet in die tijd, en dat de emoties en reacties op zo'n film nu anders zijn dan toen lijkt me 100% normaal. De techniek gaat vooruit, mensen leren van elkaars en andermans fouten en kunnen nu eenmaal meer dan toen. In mijn ogen is de potentie om een steengoede film te maken nu gewoon een stuk hoger dan zeg in 1900. Dus waarom is het fout om een film die nu mét bewegende camera, mét meerdere shots, mét betere editing, etc, hoger te waarderen? Als een oude film dodelijk saai is, slecht editing en bagger camerawerk kent, moet ik dan staan juichen van "wow, wat goed dat ze dat in die tijd konden"? Nee, sorry, dat gaat er bij mij niet in. Ik denk niet dat het fout is dat je nu een ander cijfer geeft dan wanneer je in 1900 was geboren en de film in 1920 had gezien, dat lijkt me eigenlijk alleen maar logisch.

Daarnaast is het ook weer vreemd wanneer je de ene keer wel context meeneemt en de andere keer niet. Wat heeft je cijfer nog voor waarde, moet ik dan maar gaan gokken of je er iets meer vanaf weet of niet? Want het is namelijk onmogelijk om altijd context mee te nemen, gewoon al uit onwetendheid, en het is ook onmogelijk om álle context mee te nemen. Maar goed, die discussie is ook al eens gevoerd Razz. Moet je meenemen dat de regisseur net in scheiding lag, of dat het budget laag was, of dat het zijn debuutfilm was? Zo ja, wat voor waarde heeft het cijfer dan nog, wanneer de 2e film bijv een lager cijfer heeft maar als film beter is, maar juist omdat de 1e een debuutfilm was kreeg hij hoger. Of je weet bij de ene film wel het budget of de beperkingen en bij de andere niet, dan zou ook de film die jij beter vond een lager cijfer kunnen krijgen dan die jij intrinsiek slechter vond, maar door de context die tot jou gekomen is toch een hoger cijfer verdient. Ik neem best tot op een bepaalde hoogte iets van context mee, maar je kan hierin ook te ver gaan. Een film die echt gewoon intrinsiek slecht is, met gewoon een hoop slechte elementen (ongeloofwaardig acteerwerk, bagger camerawerk, etc) is en blijft bij mij een onvoldoende, al was ie in het jaar 1200 gemaakt Confused
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Erik Hagen
Site Admin


Joined: 29 Jun 2009
Posts: 3794
Location: Utrecht

PostPosted: Sat Jul 18, 2009 7:27 pm    Post subject: Reply with quote

Was dat een copy / paste? Razz

Ik zeg nergens dat films van nu niet hoger beoordeeld mogen worden dan eentje van vroeger. Wat ik zeg is dat je een film als bijvoorbeeld "Sunrise" niet mag afrekenen op dingen die in die tijd gewoon niet konden. Dus 'm lager geven omdat 'ie niet in kleur is ofzo. Of "Ben-Hur" uit 1925 lager geven omdat het geen 'talkie' is. Rolling Eyes

Zijn stille films niet je smaak: okee, dan kan ik een lager cijfer voorstellen. Maar kom niet aan met argumenten dat 'ie slecht is omdat er niet in gepraat wordt en omdat 'ie in zwart / wit is (niet geheel, overigens).

Dat is m'n punt.

Een slechte film zal van mij ook altijd een slecht cijfer krijgen. Ik snap niet waarom nu ineens gedaan wordt alsof dat niet zo is. Waar we het al eerder over gehad hebben: het echt slechte spul van destijds zullen we niet zo snel meer te zien krijgen. Het zijn toch vaak de films die 'klassieker' geworden zijn die we nu nog zien. Dus zo gek is het niet dat daar dan ook echt een hoop goede films tussen zitten. Er zijn minder uitschieters omlaag, zeg maar. Van de huidige tijd zien we alles; goed, slecht, briljant en waardeloos. Over 60 jaar kent niemand meer een wangedrocht als "Blonde and Blonder" of "Torque".

Ik zeg ook niet dat context een volledig cijfer bepaalt. Ik zeg wél dat je niet om context heen kunt. Dat zijn twee verschillende dingen.
_________________
Vae, puto deus fio...
Films 2017 |
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
Pindarots



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 1450

PostPosted: Sat Jul 18, 2009 8:12 pm    Post subject: Reply with quote

Was geen copy-paste, heb het gewoon nog eens getypt en het zal best overeen komen met wat ik voorheen typte omdat ik er nog steeds achter sta (het is dus ook niet letterlijk overgenomen) Razz

Maar goed, zoals ik al zei ga ik een film niet echt afrekenen "omdat je kan zien dat ie voor een blue/greenscreen opgenomen is" of "omdat de special effects minder zijn", maar het tegenovergestelde, de film een extra hoog punt geven omdat ze 1 van de eerste waren die hun camera bewogen of beelden vast konden leggen, dat gaat me dan weer wat te ver. Wat wel kan is dat je bijv juist doordat het een silent movie is het enorm saai vindt, of dat je het enorm theatraal geacteerd vind terwijl/ondanks dat dat voor die tijd gewoon was. Ik zie niet in waarom het fout is om dat dan in je cijfer terug te laten komen. Een cijfer blijft gewoon een persoonlijke beoordeling.

Maar goed, naar mijn mening mag je dat alles best in je cijfer uit laten komen. Zeggen dat het slecht was juist omdat het silent of zwart-wit was is weer heel wat anders, dat is gewoon het beoordelen op een gegeven dat je van tevoren weet en wat al vast staat. Das hetzelfde als naar een Ice Age gaan kijken en m dan afkraken omdat het geen politieke thriller was...
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Erik Hagen
Site Admin


Joined: 29 Jun 2009
Posts: 3794
Location: Utrecht

PostPosted: Sat Jul 18, 2009 8:54 pm    Post subject: Reply with quote

Pindarots wrote:
Zeggen dat het slecht was juist omdat het silent of zwart-wit was is weer heel wat anders, dat is gewoon het beoordelen op een gegeven dat je van tevoren weet en wat al vast staat. Das hetzelfde als naar een Ice Age gaan kijken en m dan afkraken omdat het geen politieke thriller was...

Juistem. Het is alleen jammer dat het vaak genoeg gebeurt dat een film beoordeeld wordt op dergelijke verkeerde gronden.

Maar misschien ligt het wel aan mij hoor. Toen ik laatst "Sunrise" zag en wist dat er voor het eerst gebruik gemaakt ging worden van een tracking shot en dubbele projectie, ging er werkelijk een soort van 'historische sensatie' door me heen toen ik het ook zag gebeuren. Noem me gek, maar heel even kon ik me helder voorstellen hoe zoiets geweest moet zijn om dat voor het eerst te aanschouwen. Als ik het niet had geweten was het me misschien niet eens opgevallen, zo gewend zijn we er inmiddels aan. Als je het niet weet of je 'doet niet aan context', dan mis je mijns inziens toch een hoop. En als het je 'niet kan schelen', dan vraag ik me af in hoeverre je werkelijk geïnteresseerd bent in film(geschiedenis). Dat is overigens geen oordeel; iedereen moet op z'n eigen manier van films genieten. De een zal meer in film zoeken dan de ander. Maar om dan een film met dergelijke betekenis en inhoud als matig of zelfs slecht af te doen en mensen die wel naar dergelijke vernieuwingen kijken en ervan genieten af te doen als 'meelopers die elke klassieker minstens een 8 geven'... dat gaat er bij mij niet in. Zolang je zelf geen enkele argumentatie geeft waarom iets niet goed is en de vernieuwingen afdoet als 'niet boeiend', maak je vooral jezelf een beetje belachelijk. Toch? Dan snap ik inderdaad opmerkingen als 'kijk geen film van voor 2000' ofzo, want dan ben je je gewoon niet bewust van de waarde en context van een film. Want waarom kijk je dan een dergelijke film als je niet bereid bent om dat wat de film zo goed maakt in te zien? Je krijgt dan opmerkingen van: 'nou, iedereen vind deze film geweldig, maar ik vond er geen reet aan; ik snap niet wat iedereen hier in ziet, ja, leuk die mise en scène en camerastandpunten, maar dat boeit me niet.' Om te huilen toch? Sad

Context. Blijft een lastig geval. Natuurlijk is nooit de gehele context mee te krijgen van een film. Dat zou ook te ver doorvoeren. Natuurlijk hoef je van mij echt geen twintig boeken over een film te lezen voordat je 'm gaat zien. Maar enig historisch besef kan geen kwaad, lijkt me zo (ja, ik ben / was student Geschiedenis, waarschijnlijk vandaar mijn devotie Razz). Bij het kijken naar "Citizen Kane" lijkt het me essentieel om enige kennis te hebben van de technische vernieuwingen en de invloed die die hebben gehad op de film an sich. Of, wanneer je bijvoorbeeld "The Jazz Singer" kijkt, dat je dan weet dat dat de eerste geluidsfilm was; en dat je een dergelijke vernieuwing dan ook kunt waarderen, zeg maar.

Dat een cijfer een persoonlijke beoordeling is ben ik ook met je eens, maar ik vind dat je de film moet beoordelen en niet je humeur. Een film lager geven omdat je in een 'rumoerige zaal' of op een 'vervelend klapstoeltje' zit vind ik belachelijk. Hetzelfde geldt voor 'bah, zoenende mannen ik geef een één' en dergelijke opmerkingen.

Eigenlijk vind ik dus, kort gezegd, dat een cijfer het midden moet zijn tussen persoonlijke voorkeur en de kwaliteit en waarde van een film, waarbij het laatste (kwaliteit & waarde) onvoldoende moet zijn om het geheel onvoldoende te geven. Dus bijvoorbeeld: je vindt "Citizen Kane" een hel om naar te kijken (kan me niet voorstellen waarom, maar goed, stel het is zo om persoonlijke redenen), maar ziet in dat de film kwalitatief ontzettend goed in elkaar zit en bovendien enorme invloed heeft gehad op alles wat erna kwam, dan vind ik dat je een dergelijke film nooit een onvoldoende mag geven. Zie je dat laatste niet in en je geeft een onvoldoende, dan kan ik me dat cijfer voorstellen maar zal ik de eerste zijn om te roepen dat dat cijfer eerder een waardering van de eigen onwetendheid dan van de film is. En onwetendheid is gelukkig te verhelpen.

Maar goed, als ik dit studiejaar nog af wil studeren moet ik nu die laatste pagina's gaan typen... Neutral Wink
_________________
Vae, puto deus fio...
Films 2017 |
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
Brakhage



Joined: 03 Jul 2009
Posts: 301

PostPosted: Sun Jul 19, 2009 12:24 am    Post subject: Reply with quote

Volgens mij begrijpen mensen hier context gewoon niet goed of toch in ieder geval niet volledig. Context kan namelijk ook gewoon betekenen dat je in staat bent om te begrijpen wat er met je gecommuniceerd wordt door de film. Dus dat je de noodzakelijke kennis hebt om de film goed te begrijpen. Dit soort context komt in vele soorten en maten, van politiek, sociaal, esthetisch tot filmtechnisch. Laat ik een voorbeeld geven:

In het begin van Once Upon a Time in the West schiet Henry Fonda op vrij meedogenloze wijze een aantal mensen neer, waaronder kinderen. Vrijwel iedereen die de film ziet zal enigszins geshokeerd zijn, maar mensen uit die tijd, mensen die bekend waren met Henry Fonda nog veel meer dan mensen die nu de film zien zonder te weten wie Fonda was. Fonda stond bij iedereen bekend om zijn brave rollen, hij speelde vrijwel altijd de goedzak, zeg maar de Tom Hanks van toen. Leone heeft dit imago ontzettend bewust gebruikt bij het opbouwen van de scene, de scene is zonder twijfel bedoeld om een schok te veroorzaken bij de kijker omdat er in een klap afgerekend werd met het filmimago van Henry Fonda.

Is bovenstaande informatie noodzakelijk om de film te begrijpen? Niet direct, je kunt het verhaal prima begrijpen zonder die informatie. Maar tegelijkertijd mis je wel een betekenislaag die wel degelijk in de film zit omdat je de benodigde context mist. En iedere film is opgebouwd uit vele van dit soort betekenislagen en hoe minder van die lagen je meekrijgt, hoe minder rijk je filmervaring wordt, om de doodsimpele reden dat een rijk mix van betekenissen steeds verder wordt afgekalfd door gebrek aan bepaalde kennis. Tot je op het punt komt dat je zo weinig betekenislagen meekrijgt dat je gaat roepen dat de film slecht is. Het is exact hetzelfde als een gerecht: ieder succesvol gerecht valt of staat bij de zorgvuldig gekozen combinatie van ingredienten. Ga je steeds meer ingredienten hier uit halen, dan blijft er uiteindelijk een volledig smakeloze hap over en dan is het dus niet vreemd dat je het niet lekker vond - je hebt nooit het volledige gerecht geproefd. Smaak komt pas veel later om de hoek kijken, als je het gerecht geproefd hebt met alle ingredienten op zijn plaats.

Dat is de essentie van context Wink
_________________
The only way to succeed is to make people hate you. That way, they remember you - Josef von Sternberg

Schijfjes
WIW
Back to top
View user's profile Send private message
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Sun Jul 19, 2009 12:11 pm    Post subject: Reply with quote

Dat hele laatste bericht van Erik is puur op mij gericht. Rolling Eyes

En met dat stuk van Brakhage kan ik werkelijk niets. Want als je dat doortrekt kun je eigenlijk geen enkele film afschieten. Dan zou ik Paul Verhoeven een geniale cineast moeten vinden en dan zou Showgirls in mijn top 10 moeten staan.

Gevoel mensen. Daar gaat het allemaal om...
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    CinemaTic Forum Index -> Film-gerelateerd All times are GMT + 1 Hour
Goto page 1, 2, 3  Next
Page 1 of 3

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com

Free Web Hosting | File Hosting | Photo Gallery | Matrimonial


Powered by PhpBB.BizHat.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com