CinemaTic Forum Index CinemaTic
Voor CinemaTics en (ex)FilmValleien
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Film cursussen en lezingen
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   Reply to topic    CinemaTic Forum Index -> Film-gerelateerd
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Sat May 08, 2010 5:10 pm    Post subject: Film cursussen en lezingen Reply with quote

Zijn er hier mensen die weleens naar een cursus of lezing gaan over een bepaalde filmmaker of vanwege het analyseren van films?
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Sat May 08, 2010 5:12 pm    Post subject: Reply with quote

Vorig jaar ben ik naar het filmhuis in Heerlen geweest voor de filmcursus FILM-)BLIK OP DE WERELD.

Quote:
Een film ontstaat nu eenmaal niet in een isolement. De tijd en de plaats waar een film gemaakt wordt zet een zeer nadrukkelijke stempel op het kunstproduct en mede daardoor kunnen films ook iets typisch krijgen.
Maar wat is dat typische dan? Kan dit een overmatige interesse zijn voor de historie of is er sprake van een meer maatschappelijke betrokkenheid. Is de ene natie meer introspectief gericht dan de andere en zijn daar redenen voor?
Dat soort vragen zullen Hans Bremmers en Jan Salden, op hun geheel eigen(-zinnige) wijze behandelen tijdens deze 8 bijeenkomsten. In die bijeenkomsten die elk twee uur duren zal een historisch overzicht gegeven worden en zal worden gezocht naar de centrale thema’s.
Met de cursus (Film-)blik op de wereld, neemt U wellicht al een voorschot op uw vakantie en anders weet U na het volgen van deze cursus wat een Duitse film Duits maakt en een Spaanse film Spaans. Ook met het oog op educatie kan dit een verrijking met betrekking tot het kijken en bespreken van de kunstvorm film zijn.

De landen die aan bod kwamen:
Italië
Scandinavië
China
Duitsland
Spanje
Rusland
Oceanië
Frankrijk


En vorig jaar naar een lezing geweest over Michael Haneke.

Quote:
Over de films van Michael Haneke geraak je nooit uitgepraat. Lumičre nodigde de enthousiaste Haneke-kenner Raoul Wassenaar (ex-onderzoeker aan de Jan van Eyck Academie) uit voor een persoonlijke lezing van zijn vroegere werk, met speciale aandacht voor de films uit ons miniretrospectief.

Voor de liefhebber die houdt van een diepgaande filmanalyse.


Het was in een klein zaaltje met vrijwel alleen maar 40 plussers die net zoals ik gefascineerd zijn van het werk van Haneke. De lezing kwam van een liefhebber die zichzelf geen kenner wilde noemen. Buiten Haneke om wist hij eigenlijk niets over de filmwereld af. Misschien wat kort door de bocht maar hij wist bijvoorbeeld niets af van andere regisseurs, films of stromingen binnen het medium film. Dat hoeft natuurlijk ook niet want hij had zoveel kennis van zaken over de films van Haneke dat hij mij met heel veel kennis naar huis liet gaan.

Om een aantal aspecten te noemen:
Waarom Haneke geen films meer maakt over mensen in Oostenrijk. Waarom Funny Games zijn enige provocatieve film is. Wat zeggen de camerastanden over de film? Waarom beweegt de camera op sommige momenten wel? Hoe moet je de begintitels interpreteren? Wat zeggen de zwarte vlakken tussen de scčnes door over de film? Wat doet Haneke met kleursignalen?

Wat is waarheid wat is fictie? Waarom speelt Haneke zoveel met film in film? Waarom maakt Haneke geen films die de absolute waarheid vertolken maar juist films die je op vele manier kan interpreteren? Waarom juist veel vragen maar geen antwoorden? En waarom is La Pianiste als boekverfilming minder geslaagd? Of hoe Haneke personages tegenover elkaar uitspeelt met alleen maar vormaspecten zonder er enige woorden aan te spenderen. Waarom speelt Haneke veel met driehoeksverhoudingen? Waarom komen sommige namen van personages vaker terug in andere films van Haneke? En ga zo maar door…

Voor mij was het ontzettend verhelderend!
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Sat May 08, 2010 5:13 pm    Post subject: Reply with quote

En momenteel doorloop ik deze filmcursus.

Anders kijken = uiteindelijk zien | een cursus filmanalyse.

Quote:
Heeft u dat soms ook dat je bij het kijken van een bepaalde film op het puntje van de stoel zit? Dat de spanning soms zo groot wordt dat je het liefst achter die stoel zou wegkruipen of dat je bij een andere scene tot tranen toe geroerd wordt. Dat een bepaalde moordscene op film de rest van je leven bij zal blijven of dat die ene afscheidsscčne je elke keer weer doet slikken. U heeft bij het kijken van film honderden moordscčnes gezien en talloze afscheidsmomenten bijgewoond en toch kan het zijn dat het juist die ene scene is geweest dat de moord erger was of het afscheid pijnlijker.
Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom u zo geraakt wordt door juist die ene scene? En, heeft u er een antwoord op? Het raakt u, zegt u? Het heeft met de inhoud te maken, zegt u? Dat spreekt nu eenmaal aan, zegt u?

Ik vraag me al jaren af waarom film mij zo weet te raken en waarom de ene scene meer dan die andere. En ja, ik heb ook de antwoorden gegeven die hierboven staan. Ja, het raakte me, ja, het sprak me nu eenmaal aan, ja, het heeft met de inhoud te maken. Ik geef, samen met o.a. Hans Bremmers, al jaren cursussen over film en in het begin was ik er van overtuigd dat ongeveer 70 % waarom een film mij wist te raken, mij wist doen te sidderen of —op vast zwakke momenten- mij wist te doen janken te maken had met juist die inhoudelijke elementen en aspecten.
Maar het geloof in de juistheid van die gedachte is door de jaren heen behoorlijk aangetast. ‘Tuurlijk, die inhoudelijkheid speelt een belangrijke rol maar nu geloof ik dat waarom ik door een bepaalde film geraakt wordt voor minstens 70 % niet door de inhoud maar juist door de vorm bepaald wordt.
En die vormkant is juist bij film immens machtig en manipulatief. Film is immers de meest complexe en complete kunstvorm van ze allemaal (alleen al omdat alle andere kunstdisciplines (of principes ervan) voor een groot deel weer terugkomen in film) en is dus in staat om de kijker (u en ik dus) op een ongekende manier te sturen. Dat wij iets voelen, dat wij ontroerd raken of bang worden of opgewonden raken gebeurd omdat iemand (laten we hem of haar de regisseur, de scenarioschrijver, de acteur, de actrice, de componist, de editor noemen) dat wil.
De meeste kijkers hebben dat echter niet door. Men ondergaat het. Daar is op zich niets mis mee maar ik persoonlijk heb altijd wel willen weten hoe ik gemanipuleerd word, hoe ik gestuurd word. Door te weten dat een bepaald camerastandpunt zorgt voor een bepaalde beleving of dat de spanning groter wordt door te kiezen voor een bepaald montagepatroon vond ik een fascinerend inzicht. Maar leidt deze kennis niet tot een soort van ontmaskering die het plezier van het kijken wegneemt? Nee, ik kan met recht stellen dat door structuuranalytisch naar films te kijken bij mij de bewondering voor het medium alleen maar groter is geworden. En dat het mij gigantisch helpt bij het formuleren van een waarde-oordeel over een film. Structuur-analyse geeft mij de argumenten om tot een gemotiveerd en gefundeerd waarde-oordeel van een film te komen. Het argument dat het plezier van film kijken minder is geworden doordat ik nu weet hoe het functioneert kan ik alleen maar logenstraffen en tegenspreken. Het tegendeel is waar, het plezier is alleen maar groter geworden omdat de beleving nu bewust ervaren wordt.

Ik ben dan ook blij dat komend seizoen in filmhuis De Spiegel de cursus Anders kijken = uiteindelijk zien | een cursus filmanalyse gaat aanbieden.
Het zijn 8 bijeenkomsten van 2 uur elk. De eerste 4 bijeenkomsten zijn theoretische lessen waar de volgende zaken behandeld worden: de camerastandpunten en —bewegingen, de montage-technieken en —patronen, de mise- en scene (alles dat voor de camera gebeurd, dus acteren, decors, costuums), de buitenbeeldse laag (toegevoegde tekst en/of muziek) en uiteindelijke filmdramaturgie (hoe wordt er filmisch verteld?). En vervolgens zullen er 4 films die u als cursist thuis al bekeken heeft onder begeleiding geanalyseerd worden en zult u daarover een gefundeerd waarde-oordeel kunnen vormen.

Er vallen technische termen maar het is geen technische cursus (Eenieder die mij een beetje kent zal beamen dat ik de laatste ben die iets kan zeggen over techniek). Het is een cursus die laat zien hoe bepaalde technische aspecten de inhoudelijkheid kleuren. Het is dus vooral een cursus die er vooral op uit is om u te laten zien hoe film vertelt en waarom dingen zo ervaart zoals u ze ervaart. Niet alleen maar droog gepraat maar vooral ook veel fragmenten om de inhoudelijkheid te illustreren.

Zowel Hans Bremmers als ik vinden dit een van de leukste cursussen om te geven temeer omdat het een van de meest dankbare is. Uw kijkhouding zal veranderen en u zult merken hoe snel u al bepaalde elementen gaat toepassen. Als u deze cursus volgt zal de bewondering voor het medium groeien, zal het plezier niet minder maar juist meer worden en zal, dat garandeer ik u, filmkijken nooit meer hetzelfde zijn.


Quote:
Inhoudelijk ziet de cursus als volgt uit:

3 maart Theorie 1 Camerastandpunten, bewegingen, montage-technieken
24 maart Theorie 2 Montagepatronen, mise —en scene
31 maart Theorie 3 Mise-en-scene, buitenbeeldse laag
7 april Theorie 4 Filmdramaturgie
28 april Analyse 1 Funny Games - Michael Haneke
5 mei Analyse 2 The Isle - Kim Ki Duk
12 mei Analyse 3 Million Dollar Baby - Clint Eastwood
19 mei Analyse 4 The Third Man - Carol Reed

_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
Nick_SN



Joined: 29 Jul 2009
Posts: 3449
Location: Leiden

PostPosted: Fri Aug 13, 2010 6:25 pm    Post subject: Reply with quote

Diverse aankomende cursussen in het LHC (Utrecht):

- Achtergronden van de Documentaire
- De Geschiedenis van de Film
- De Grenzen van Hollywood Films
- De Aziatische Meesters
- De Auteurscinema
- Het schrijven van filmrecensies: ‘Wie schrijft die kijkt’
- De Smaak van de Italiaanse Cinema
- Documentaire maken in de Praktijk
- Wat is Filmkunst


Ik wilde eigenlijk even aan Erik vragen of hij iets weet van 'De Aziatische Meesters' door Constant Hoogenbosch, want ik ben obviously geďnteresseerd, maar vraag me af of het het geld waard is..
_________________
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
The_Milagro



Joined: 04 Jul 2009
Posts: 4303

PostPosted: Fri Aug 13, 2010 6:31 pm    Post subject: Reply with quote

nick_sn wrote:

- Het schrijven van filmrecensies: ‘Wie schrijft die kijkt’


Die klinkt ook wel intressant
_________________
Even if you fall on your face, you're still moving forward.

Collectie
You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted then used against you.
Back to top
View user's profile Send private message
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Fri Aug 13, 2010 10:10 pm    Post subject: Reply with quote

Hoe schrijf ik een filmrecensie.
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
Erik Hagen
Site Admin


Joined: 29 Jun 2009
Posts: 3794
Location: Utrecht

PostPosted: Fri Aug 13, 2010 10:18 pm    Post subject: Reply with quote

The_Milagro wrote:
nick_sn wrote:

- Het schrijven van filmrecensies: ‘Wie schrijft die kijkt’


Die klinkt ook wel intressant

Die cursus heb ik vorig jaar gedaan. Was inderdaad erg leuk en redelijk leerzaam.

Nick, ik wil zelf waarschijnlijk die cursus over de Aziatische meesters gaan doen, dus weet niet of het wat is. Maar op de site staat dit als toelichting:

Quote:
>> De Aziatische Meesters | Docent: Constant Hoogenbosch
>> Donderdag 7, 14, 28 oktober, 4, 11, 18 november | 20.00 – 22.00 uur


De Aziatische cinema bestaat uit boeiende extremen. Scherp getrokken lijnen zorgen voor hardnekkige misvattingen en vooroordelen die in de praktijk minder scherp zijn dan ze lijken. Ze komen veelal voort uit onbegrip voor een andere filmcultuur en een andere benadering van het medium film. De wisselwerking en invloed van de Oosterse cinema op de Westerse cinema is de afgelopen jaren onmiskenbaar. De dagen dat het oosten vooral naar het westen keek zijn voorbij.


Filmdocent Constant Hoogenbosch belicht drie boegbeelden van de hedendaagse Oost-Aziatische cinema: China, Japan en Korea en richt zich op cultuurhistorische achtergronden, symboliek en uiteraard het werk van de meesters van de Japanse, Chinese en Koreaanse cinema. De Aziatische Meesters wordt een kleurrijke cursus vol sprekend beeldmateriaal waarbij de diversiteit, eigenheid en overeenkomsten van de drie landen aan bod komen. Van episch zwaardgekletter tot hartverscheurend, sociaal bewogen drama, van avant-gardistisch grand guignol tot het gestileerde realisme van de ‘heroic bloodshed’ en van het theatrale chambara, wuxia en jidai geki tot esoterische en levenbeschouwelijke overpeinzingen vol paradijselijke schoonheid.


Ik weet niet of het wat voor ons is. Vorig jaar heb ik twee cursussen gedaan waarvan ik eigenlijk al teveel voorkennis had (bleek tijdens de cursussen). Maar geen van die cursussen werddoor Constant Hoogenbosch gegeven, dus ik heb geen idee hoe dat in dit geval zal zijn. Waarschijnlijk zal de cursus ook toegankelijk moeten zijn voor mensen dien iets van de Aziatische cinema afweten, dus ik zie al twee van de zes lessen opgaan aan het basiswerk van bijv. Kurosawa en Ozu en ik vraag me af of het dieper zal gaan dan dat. Dus of Mizogushi, Kobayashi, Shindo e.d. behandeld zullen worden betwijfel ik.
_________________
Vae, puto deus fio...
Films 2017 |
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Fri Aug 13, 2010 10:26 pm    Post subject: Reply with quote

Het bekenste deel van de Aziatische Cinema wordt in een minuscule notendop gepropt. Dat is mijn ervaring met drie andere filmcursussen. En ik verwacht niet dat deze cursus anders is.

Hoeveel kost die cursus eigenlijk, Erik/Nick? Ik kan ze dan nog gratis volgen maar ik zou er nooit meer dan vijftig euro aan uitgeven.
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
Erik Hagen
Site Admin


Joined: 29 Jun 2009
Posts: 3794
Location: Utrecht

PostPosted: Fri Aug 13, 2010 10:28 pm    Post subject: Reply with quote

Verhoeven wrote:
Het bekenste deel van de Aziatische Cinema wordt in een minuscule notendop gepropt. Dat is mijn ervaring met drie andere filmcursussen. En ik verwacht niet dat deze cursus anders is.

Hoeveel kost die cursus eigenlijk, Erik/Nick? Ik kan ze dan nog gratis volgen maar ik zou er nooit meer dan vijftig euro aan uitgeven.

De cursussen zijn wel iets duurder dan dat. Zonder korting (studentenkaart, U-pas e.d.) €125, met korting €100.
_________________
Vae, puto deus fio...
Films 2017 |
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Fri Aug 13, 2010 10:34 pm    Post subject: Reply with quote

Tjonge... Shocked Is het niet handiger om zelf een aantal filmboeken aan te schaffen voor die prijs? Er is zoveel te vinden...
























_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
The_Milagro



Joined: 04 Jul 2009
Posts: 4303

PostPosted: Fri Aug 13, 2010 10:36 pm    Post subject: Reply with quote

Erik Hagen wrote:
The_Milagro wrote:
nick_sn wrote:

- Het schrijven van filmrecensies: ‘Wie schrijft die kijkt’


Die klinkt ook wel intressant

Die cursus heb ik vorig jaar gedaan. Was inderdaad erg leuk en redelijk leerzaam.


Oke, morgen op me gemak alles uitpluizen dan maar=

Heeft iemand een link van het LHC?
_________________
Even if you fall on your face, you're still moving forward.

Collectie
You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted then used against you.
Back to top
View user's profile Send private message
Nick_SN



Joined: 29 Jul 2009
Posts: 3449
Location: Leiden

PostPosted: Sat Aug 14, 2010 1:24 am    Post subject: Reply with quote

@Milagro: http://www.louishartloopercomplex.nl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=21&Itemid=65

@Erik: hm nou ja ik heb nog niet veel Ozu gezien stom genoeg, maarja ik vraag me dus vooral af wat die cursus inhoudt, je kijkt een bepaalde film en dan leest die gozer ff een standaard essay voor over de symboliek in die film, of wordt er wel wat dieper op in gegaan en gediscussieerd etc?

@Verhoeven: Juist omdat er zoveel boeken zijn twijfel ik over welke nuttig/interessant zijn, ik heb nog steeds mn Taschen Japanese Cinema verre van uitgepluist, maar ik hoop juist in zo'n cursus er daadwerkelijk mee bezig te kunnen zijn als in discussiëren en hopelijk extreem onbekende pareltjes in handen krijgen o.i.d.
_________________
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
mjhvenhovens



Joined: 15 Feb 2010
Posts: 1182

PostPosted: Sat Aug 14, 2010 2:04 am    Post subject: Reply with quote

Zitten wel een aantal leuke cursussen bij ja..
Vooral: De Grenzen van Hollywood Films en Auteurscinema spreken mij erg aan..
Twijfel alleen wel een beetje door de ietswat hoge prijs van 100 Euro..
Back to top
View user's profile Send private message
The_Milagro



Joined: 04 Jul 2009
Posts: 4303

PostPosted: Sat Aug 14, 2010 10:37 am    Post subject: Reply with quote

mjhvenhovens wrote:

Twijfel alleen wel een beetje door de ietswat hoge prijs van 100 Euro..


€100,- voor 6 cursusdagen valt nog wel mee.
Curcussen voor IPC zijn 8 dagen voor 595 exclusief Wink
_________________
Even if you fall on your face, you're still moving forward.

Collectie
You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted then used against you.
Back to top
View user's profile Send private message
mjhvenhovens



Joined: 15 Feb 2010
Posts: 1182

PostPosted: Sat Aug 14, 2010 11:08 am    Post subject: Reply with quote

The_Milagro wrote:
mjhvenhovens wrote:

Twijfel alleen wel een beetje door de ietswat hoge prijs van 100 Euro..


€100,- voor 6 cursusdagen valt nog wel mee.
Curcussen voor IPC zijn 8 dagen voor 595 exclusief Wink


Ja, ik weet dat het relatief gezien goedkoop is... Maar ikzelf vind 100 euro nog steeds aardig wat geld Wink
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    CinemaTic Forum Index -> Film-gerelateerd All times are GMT + 1 Hour
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com

Free Web Hosting | File Hosting | Photo Gallery | Matrimonial


Powered by PhpBB.BizHat.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com