CinemaTic Forum Index CinemaTic
Voor CinemaTics en (ex)FilmValleien
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Regisseur: Shunji Iwai

 
Post new topic   Reply to topic    CinemaTic Forum Index -> Azië
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Khun Henk



Joined: 08 Jul 2009
Posts: 68
Location: Hillywood

PostPosted: Sun Jul 12, 2009 8:11 pm    Post subject: Regisseur: Shunji Iwai Reply with quote

Nederland legde in het jaar 2000 met diverse themaprogramma's de rode loper uit voor de Japanse cinema. In het kielzog van Takeshi Kitano was werk te zien van ambachtsman Kinji Fukasaku (Black lizard, Cops vs. thugs), individualist Kiyoshi Kurosawa (Cure, Charisma), kwajongen Takashi Miike (Audition, Dead or alive), classicist Masato Harada (Kamikaze taxi, Bounce ko gals) en controversieel manga-auteur Takashi Ishii (Gonin, Black angel). De naast Takeshi Kitano en Shinya Tsukamoto (Gemini) meest markante onder de contemporaine Nippon-cineasten bleef echter buiten beschouwing: Shunji Iwai.
Het oeuvre van de 1963 in Sendai geboren en latere Yokohama Universiteit-laureaat Iwai tart classificering - maakt een diepe duik in de repressieve, hedendaagse Japanse samenleving, waar moderne leefwijzen de traditionele verdringen en de generatie welvaartskinderen (waartoe Iwai behoort) in stroomversnellingen van materiële overvloed en spirituele chaos iedere houvast kwijt lijkt te zijn. In deze absurde werkelijkheid met collectiviteit als norm vinden Iwai's individualistische personages liefde, schoonheid en vriendschap, al zijn deze meestal niet meer dan illusie of kortstondige troost. Midden jaren negentig verwart en dupeert de economische recessie miljoenen Japanners - Iwai's magnum opus Swallowtail butterfly uit 1996 speelt zich dan ook af in de schaduw van een niet meer zo briljant als voorheen rijzende zon. Maar laten we bij het begin beginnen.

Vuurwerk
Binnen het rigide Japanse productiesysteem heeft Shunji Iwai sinds 1988 talloze videoclips, muziekprogramma's en korte films (waaronder de geestrijke spookkomedie Ghost soup uit 1992) voor televisie geschreven en geregisseerd, wanneer in 1993 Fireworks zijn carrière naar een ander niveau tilt. In deze korte film van drie kwartier wordt een groep schooljochies beziggehouden door een prangende vraag: als je van opzij naar vuurwerk kijkt, zijn de bonte sterrenregens dan nog steeds rond of zijn ze plat? Er wordt afgesproken om dit tijdens het jaarlijkse augustusvuurwerk proefondervindelijk vast te stellen door het gebeuren gade te slaan vanaf een vuurtoren aan het strand. Een van de jongetjes, Norimichi, komt niet opdagen; hij vergezelt zijn klasgenootje en stille liefde Nazuna, dat de scheiding van haar ouders niet kan accepteren en van huis wegloopt. Speels maar serieus vertelt Iwai het verhaal van een eerste liefde: door een eenvoudige scenariovondst speelt het enige samenzijn van Norimichi en Nazuna zich namelijk louter af in de fantasie van het jongetje. Tijdens een stiekeme plons in het schoolzwembad spreken de twee kinderen af om elkaar meteen de volgende schoolperiode terug te zien. Alleen de kijker weet, dat Nazuna inmiddels door haar moeder naar een andere school is overgeplaatst.
Iwai's versmelting van tragische vertelling en visuele dynamiek vindt hier voor het eerst zijn vorm: hij dompelt de kijker bijna fysiek onder in de levendige microcosmos van schooljongetjes met hun hiërarchie, codes, geheime allianties en klein verraad. Rijk als het vuurwerk in de film oogt het kleurenpalet van Noboru Shinoda (vanaf Undo in 1994 Iwai's vaste cameraman en cruciale schakel in het creatieve proces). De onvergetelijke zwembadscène is teder en vrolijk tegelijk.
Vervolgens schiet Iwai op video voor Fuji Television, zonder Shinoda, de teleurstellende private eye-parodie Fried dragon fish. Hierin draait het om smokkel van een zeldzame tropische vis, een delicatesse in zekere kringen en bedreigde diersoort in de rest van de wereld. Het steriele videobeeld mist ieder clair obscur en vooral hoofdrolspeelster Miyoko Yoshimoto verslikt zich in de spagaat tussen farce en typische Iwai-ogenblikken van poëtische bespiegeling. Slechts de ontmoeting tussen Yoshimoto en een zonderlinge jonge drakenvissmokkelaar (Tadanobu Asano) in zijn Diva-achtige loft bezit een melancholieke charme. Tijdens de aftiteling is de in Japan populaire rockzangeres Chara te horen, die later in Picnic en Swallowtail butterfly voor de camera zal treden. Acteur Tadanobu Asano wordt in de jaren negentig (naast levensgezel van Chara) de lieveling van het hippere filmpubliek door rollen in tegendraads werk als Focus (1997, Isaka Satoshi), Labyrinth of dreams (1997, Sogo Ishii) en Shark skin man and peach hip girl (1998, Katsuhito Ishii).

Gekneveld
Iwai revancheert zich in 1994 met het op 35mm door Shinoda opgenomen Undo. Nadat de tandarts de beugel van zijn vriendin Moëmie (Tomoko Yamaguchi) heeft verwijderd, stelt Yukio (Etsushi Toyokawa) vast dat kussen niet meer hetzelfde is. En Moëmie's fascinatie voor touw, koord en kabel leidt tot steeds meer bizarre vormen van bondage; zelfs de huisschildpadden moeten het ontgelden. Terwijl Yukio de knopen in Moëmie's psyche juist probeert te ontwarren, raakt hij er steeds meer in vastgesnoerd. De coulisse is er ook naar: het groezelig-bruine appartement met ruisende geluiden waar de twee geliefden huizen ademt de morbide sfeer van de vroege David Lynch-cinema. Met zijn minimalistische handeling verstrikt de vormoefening Undo de kijker in de verwrongen geestestoestand van twee personages - tot deze allebei in een staat van geknevelde apathie zijn vervallen en alleen vraagtekens resten.
Even claustrofobisch als Undo eindigt, begint Picnic, hetzelfde jaar voor Fuji TV gedraaid en zonder twijfel de meest shockerende van Iwai's films. In een psychiatrische inrichting aan de rand van een havengebied ondergaan drie beschadigde jonge mensen het barbaarse regime van sadistische zusters en doktoren. Dan leest de als jongen misbruikte Tsumuji (Tadanobu Asano) in een zojuist gedrukte editie van de Bijbel: 'Het einde is nabij.' Samen met lotgenote Koko (Chara) en kameraad Satoru (Koichi Hashizume) beklimt hij de stenen muur die het hellehuis afschermt van de wereld en gedrieën gaan ze 'de laatste dag' tegemoet. Nooit verlaat het trio op hun zwerftocht de muren, balustrades en omheiningen waarover ze als het ware koorddansen - achter deze ononderbroken lijn gaapt immers het niets.
Alles in Picnic is stuk: de gebouwen waaraan de drie voorbijgaan, de pop die Tsumuji aan Koko schenkt, de wereld, de geest zelf. Weidse totaalopnamen en opzwepende tracking shots drukken een diep verlangen uit naar de blauwe lucht, de zee, de horizon en wat erachter is. "De wereld eindigt wanneer ik sterf", zegt Koko. "Waarom?" vraagt Tsumuji. "Omdat hij begon toen ik er ineens was", antwoordt ze laconiek. Deze logica heeft fatale gevolgen. In de even lyrische als verstorende slotscène, die zich afspeelt aan het einde van een pier, schiet Koko in haar ultieme zelfopoffering voor de gekwelde Tsumuji zichzelf door het hoofd. Tsumuji houdt het levenloze lichaam van Koko in zijn armen - haar wereld is geëindigd, de zijne is zonder het meisje een nog grotere kwelling geworden.

Wildebras
Fantomen zijn de stille aanwezigen in het Iwai-universum. Fantomen van verlies, pijn, hoop en verlangen - ze beïnvloeden het handelen, maar bestemmen vooral het innerlijk leven van de personages. Zo ook dat van Hiroko in Love letter, dat Iwai na Picnic als feuilleton schrijft voor het maandblad van uitgever Kadokawa Shoten. De verfilming ervan is zijn eerste project op speelfilmlengte en wordt een succes bij kritiek en publiek in Japan en andere delen van Azië. Miho Nakayama speelt Hiroko, de jonge vrouw die drie jaar na het verongelukken van haar verloofde nog altijd ontroostbaar is, hem een brief schrijft en deze naar zijn oude adres verstuurt. Ze krijgt antwoord. De uitstekende ontvangst van deze bitterzoete liefdesgeschiedenis over de dood leidt tot de verlate Japanse bioscooprelease van Fireworks, Undo, Fried dragon fish en Picnic - met hoge bezoekersaantallen in de Japanse arthouses als beloning. Hetzelfde jaar draait hij met Tadanobu Asano nog de korte film Lunatic love, waarin de fantasie van een moordenaar centraal staat.
Dan komt in 1996 de film die Iwai's fanclubgrootte verveelvoudigt: Swallowtail butterfly. Deze in de nabije toekomst spelende grotestadsparabel, over afvallers in de Japanse rat race die een tape vinden met daarop een gecodeerde blauwdruk waarmee oneindig biljetten van 10.000 yen kunnen worden gefabriceerd, doorwoelt meer dan een handvol filmgenres en rijgt het ene emotionele contrapunt aan het andere. Niets in Swallowtail butterfly, behalve de compassie met verschoppelingen, herinnert nog aan de klassiek-sobere cinema van Ozu en Mizoguchi. De fictieve slum Yen Town (waar de immigrantenpopulatie een amalgaam van Japans, Chinees en Engels spreekt) werd door Shinoda en Iwai nu eens landerig-erotisch (een geweldige tatoeage-scène), dan weer donker-furieus (een horrorscène rond een grafschending) geportretteerd. Soms doet de stijl dan ook denken aan die van die andere wildebras van de cinema, Emir Kusturica. Poëtisch, gruwelijk, ontgoochelend, sensueel, droevig, grappig, bizar - Swallowtail butterfly is het allemaal. Niet alleen de film, maar ook de muziek (van producer-componist Takeshi Kobayashi, Chara en de rockgroep Mr. Children) wordt op twee separate soundtracks een hit en de term 'Yen Town' een subcultureel begrip.

Beeldenstorm
Behalve een korte televisiefilm en vijf videoclips met de twintigjarige zangeres Takako Matsu (alias Takako Fujima) regisseert Iwai vervolgens enige tijd niets. Wel verschijnen de fantasy-roman 'Wallace and a mermaid' en de essay-bundel 'Trash basket theater'. Pas anderhalf jaar later klapt hij de regiestoel weer op voor April story, een korte film die qua script en mise-en-scène de antithese blijkt van de beeldenstorm die eraan voorafging.
Terwijl een zachte bries de aprilbloesems over een buitenwijk van Tokio uitstrooit, dragen verhuizers de spulletjes van Uzuki (Takako Matsu) naar haar studentenkamer in een grauw appartementenblok. Het schuchtere meisje uit het provinciale Hokkaido met de dikke trui en het schouderlange haar is eerstejaars en kent niemand in de hoofdstad. Ze onderneemt al snel dagelijks een fietstochtje naar dezelfde boekhandel, waar ze rondkijkt en steevast iets koopt. Dat deze handeling niet op zich staat als vlucht uit de eenzaamheid, wordt pas laat duidelijk. Dan ook zijn de eerste aarzelende contacten gelegd, blijkt de trui verwisseld voor een zomerjurkje, en begint voor Uzuki het leven.
Takako Matsu doet met haar woordkarige vertolking van de breekbare studente ieder hart smelten en Noboru Shinoda heeft haar odyssee op een contrastrijke, impressionistische wijze vastgelegd. Het piepkleine verhaal April story is een verstild pareltje in CinemaScope, ontdaan van iedere nevenintrige en - opmerkelijk - van Iwai's eigen wilde beeld- en geluidstaal. Daarmee is de cirkel die begon bij de prachtige zwembadscène in Fireworks (waarover Iwai zelf in 1999 een documentaire samenstelde), rond. Zelden werd een rite de passage zo gevoelig verbeeld als in deze 64 minuten Japanse cinema, tevens voorzien van een harmonisch met de beelden samenvloeiende score van de groep Remedios, sinds Fireworks de rode draad op bijna iedere Iwai-soundtrack. De dromerige pianoklanken doen denken aan het werk van Joe Hisaishi - Takeshi Kitano's huiscomponist - en voelen aan als een prille lentedag met een verkwikkende regenbui. Dat Iwai aan het tot vreugdetranen roerende einde een gebroken, maar toch voldoende beschutting biedende paraplu voor zijn dolgelukkige heldin paraat heeft, zegt wel alles over deze verhalenverteller hors catégorie. Als een beschermengel blijft hij steeds dicht bij zijn geesteskinderen, al weet hij dat hij hen ook niet meer kan bieden dan dat mysterieuze fantoom van hoop en verlangen.

BRON: film1.nl



Last edited by Khun Henk on Sun Jul 12, 2009 8:17 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Khun Henk



Joined: 08 Jul 2009
Posts: 68
Location: Hillywood

PostPosted: Sun Jul 12, 2009 8:15 pm    Post subject: Reply with quote

Heb ook van deze regisseur maar twee titels nl. 'Love Letter' en 'Hana & Alice', twee zeer leuke films Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message
Erik Hagen
Site Admin


Joined: 29 Jun 2009
Posts: 3794
Location: Utrecht

PostPosted: Sun Jul 12, 2009 8:54 pm    Post subject: Reply with quote

Hana to Arisu (Shunji Iwai, 2004) :: 7.3
Gezien op 09-06-2007

Van "Hana & Alice" had ik flinke verwachtingen, die helaas niet ingelost werden. Op zich een aardige film over het opgroeien van twee meisjes van 15 jaar, maar het weet allemaal net niet te overtuigen. Enkele prachtige scènes en een prima karakterontwikkeling van beide meisjes, maar over het geheel genomen net iets te langdradig.

(Moet er nu bij zeggen dat deze film een herkijk verdient; denk dat ik 'm inmiddels beter zal kunnen waarderen, want mijn manier van kijken naar film is flink veranderd de afgelopen jaren.)
_________________
Vae, puto deus fio...
Films 2017 |
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Mon Jul 13, 2009 6:39 pm    Post subject: Reply with quote

Op aanraden van een member op een ander forum heb ik onlangs ''Hana and Alice'' gekocht. Ben heel erg benieuwd omdat ik zijn mening hoog in het vaandel heb zitten. Klopt deze zin wel..? Confused

Zo te zien heeft niemand hier veel van films van hem gezien. Confused
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
Nick_SN



Joined: 29 Jul 2009
Posts: 3449
Location: Leiden

PostPosted: Wed Jul 29, 2009 4:31 pm    Post subject: Reply with quote

ik heb All About Lily Chou-Chou gezien, zeer interessante film, hij beviel mij persoonlijk niet zo super sterk maar het is een zeer unieke film en ik weet zeker dat er velen zijn die deze film wel erg kunnen waarderen!

daarnaast speelt hij zelf de hoofdrol in mijn #2 film aller tijden Shiki-Jitsu, niet superieur acteerwerk van zijn kant ofzo maar toch props! Cool
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Wed Jul 29, 2009 5:20 pm    Post subject: Reply with quote

All About Lily Chou-Chou is volgens mij nooit in Nederland uitgebracht. Hoe heb jij die gezien?
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
Nick_SN



Joined: 29 Jul 2009
Posts: 3449
Location: Leiden

PostPosted: Wed Jul 29, 2009 11:19 pm    Post subject: Reply with quote

ehm volgens niet 100% legale middelen Embarassed ik krijg nu geen B.I.G. op mn dak ofzo toch? :p
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
Nick_SN



Joined: 29 Jul 2009
Posts: 3449
Location: Leiden

PostPosted: Sat May 29, 2010 5:25 pm    Post subject: Reply with quote

Filmografie
Ghost Soup (1992)
Fried Dragon Fish (1993)
Uchiage Hanabi, Shita Kara Miruka? Yoko Kara Miruka? (1993) Fireworks, Should We See It From the Side or the Bottom?
Undo (1994)
Love Letter (1995)
Pikunikku (1996) Picnic
Suwarôteiru (1996) Swallowtail Butterfly
Shigatsu Monogatari (1998) April Story
Riri Shushu no Subete (2001) All about Lily Chou-Chou
Jam Films (2002)
Hana to Arisu (2004) Hana and Alice
Ichikawa Kon Monogatari (2006) The Kon Ichikawa Story
New York, I Love You (2009)
_________________
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
Wizz-Art



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 6696
Location: Zeeland NL B.S.E. EMPEROR

PostPosted: Sat May 29, 2010 8:23 pm    Post subject: Reply with quote

nick_sn wrote:
ehm volgens niet 100% legale middelen Embarassed ik krijg nu geen B.I.G. op mn dak ofzo toch? :p


Als die in NL te verkrijgen was geweest wél Cool
_________________
*For love some WiLL search the ends of earth..to possess the object of their desire some even KiLL..*
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger
Nick_SN



Joined: 29 Jul 2009
Posts: 3449
Location: Leiden

PostPosted: Sun May 30, 2010 10:42 am    Post subject: Reply with quote

Gister in een spontane bui drie van zijn kortere films aan gezet;

Fried Dragon Fish (Shunji Iwai, 1993) :: 5.0
Zeer goedkope tv-productie, niet echt boeiend maar wel leuk om Tadanobu Asano in z'n beginjaren te zien. Ookal was het niet echt in lijn met de film vond ik de muziek daarnaast ook een pluspunt.
Pikunikku (Shunji Iwai, 1996) :: 8.4
Heerlijk sfeervol filmpje over drie psychiatrische patiënten die een uitstapje maken door over de buitenmuur van de inrichting (en zijn verlengde) te lopen, omdat ze het einde van de wereld willen zien. Leuk acteerwerk, geweldige muziek, visueel stijlvol en een indrukwekkend einde, kortom een ondergewaardeerd pareltje.
Shigatsu monogatari (Shunji Iwai, 1998) :: 7.0
'April Story' is vooral lief en schattig, het plot stelt niet veel voor; een meisje uit Hokkaido gaat naar Tokyo om te studeren. Dat is het wel zo'n beetje, de film gaat over hoe zij haar plek probeert te vinden, en contact zoekt met anderen.

en een tijdje terug Hana & Alice nog gezien
Hana to Arisu (Shunji Iwai, 2004) :: 7.5


Ik denk dat ik me maar door zijn 'hele' oeuvre heen ga werken, om vervolgens All About Lily Chou-Chou te herkijken, want die film is toch echt heel erg bijzonder. Ik hoop dat die film gewoon 'door de juiste bril' bekeken moet worden, maar het zou best kunnen dat hij exclusief door de Japanse jeugd volledig te ervaren is Neutral ..
_________________
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    CinemaTic Forum Index -> Azië All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com

Free Web Hosting | File Hosting | Photo Gallery | Matrimonial


Powered by PhpBB.BizHat.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com