CinemaTic Forum Index CinemaTic
Voor CinemaTics en (ex)FilmValleien
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Regisseur: Terry Gilliam

 
Post new topic   Reply to topic    CinemaTic Forum Index -> Noord-Amerika
View previous topic :: View next topic  
Author Message
ManMonster



Joined: 30 Jun 2009
Posts: 1853
Location: België

PostPosted: Mon May 10, 2010 3:35 pm    Post subject: Regisseur: Terry Gilliam Reply with quote

Films:

#The Man Who Killed Don Quixote (2011) (pre-production)

# The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009)
# Tideland (2005)
# The Brothers Grimm (2005)
# Fear and Loathing in Las Vegas (1998)
# Twelve Monkeys (1995)
# The Fisher King (1991)
# The Adventures of Baron Munchausen (1988)
# Brazil (1985)
# The Crimson Permanent Assurance (1983)
# The Meaning of Life (1983) (segment "Crimson Permanent Assurance, The")
# Time Bandits (1981)
# Jabberwocky (1977)
# Monty Python and the Holy Grail (1975)
# The Miracle of Flight (1974)
# Storytime (1968)

Gevreesde regisseur

Gilliam is nogal berucht door de vele problemen die zijn films tijdens de productiefase hebben. Het bekenste verhaal zal wel dat van Baron von Munchausen zijn: tijdens de opnames kreeg Gilliam ruzie met zo'n beetje iedereen. Hij werd ontslagen, maar er was geen regisseur die het project kon afmaken en dus moest Gilliam maar opnieuw worden aangenomen. Uiteindelijk kreeg Gilliam geen eindverantwoordelijkheid over de montage, en de film werd achter z'n rug om door de studio opnieuw gemonteerd. Baron von Munchausen werd een peperdure flop. Ook zijn vorige film 'Brazil' was in hetzelfde straatje ziek, de studio geloofde niet in de film en wou veranderingen, Gilliam wou die natuurlijk niet en dus doen/proberen de studio's het zonder Gilliam. Ook bij 'The Brothers Grimm' en andere films had hij dat probleem en is hij dus voor de studio's een gevreesde regisseur.


Wat vinden jullie van deze man? Hebben de studio's gelijk en is het een veel te moeilijke mens, is hij een klein genie die door de studiobobo's niet begrepen wordt of is het ergens daar tussenin?
_________________
If payback's a bitch, you'll be in debt forever.
Back to top
View user's profile Send private message
count_orlok



Joined: 11 Aug 2009
Posts: 4575

PostPosted: Mon May 10, 2010 3:55 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
Wat vinden jullie van deze man? Hebben de studio's gelijk en is het een veel te moeilijke mens, is hij een klein genie die door de studiobobo's niet begrepen wordt of is het ergens daar tussenin?


Dat zou ik niet kunnen zeggen, daarvoor staan wij er denk ik te ver vanaf, wij horen alleen maar verhalen die in de publiciteit komen. Maar feit is wel dat hij ook enorm veel pech heeft gehad, zoals met zijn mislukte poging Don Quichotte te verfilmen.

Wel kan ik zegen dat hij enkele prima films heeft gemaakt, natuurlijk zijn Monty Python-werk, maar ook 12 monkeys, Fear & Loathing en The Imaginarium of... zijn stuk voor stuk sterke films!
_________________
Why have you disturbed our sleep; awakened us from our ancient slumber?
Back to top
View user's profile Send private message
ManMonster



Joined: 30 Jun 2009
Posts: 1853
Location: België

PostPosted: Tue May 11, 2010 10:15 am    Post subject: Reply with quote

Tja, toch... Als je ziet wat voor goede films de man onder slechte omstandigheden kan afleveren vraag ik me toch wel af waarom hij niet meer vertrouwen krijgt. Komt volgens mij omdat hij niet standaard is, hij doet zijn eigen ding en dat wordt blijkbaar niet gewaardeerd waaruit je toch wel kunt afleiden dat hij niet begrepen wordt.
_________________
If payback's a bitch, you'll be in debt forever.
Back to top
View user's profile Send private message
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Tue May 11, 2010 3:27 pm    Post subject: Reply with quote

Ik heb nu vrijwel alles gezien van Terry maar er is werkelijk geen enkele film die ik me collectie wil hebben. Ik kan werkelijk niets met zijn gecreëerde werelden. Gisteren The Imaginarium of Dr. Parnassus (een mond vol) gezien en voor de pauze viel ik gewoon een aantal keer in slaap. Kwam dat omdat ik niets kon met de film of omdat ik slaap tekort had? Het zal wel een combinatie zijn van twee.

Grootste probleem van de film is het heden. Als je eenmaal van de attractie van Dr. Parnassus geproefd hebt wil je niets anders. Helaas speelt de film een groot deel in de realiteit af. Lelijke stadsscènes en dan weer heel even de prachtige sprookjesscènes in duiken. Terry had veel meer gebruik moeten maken van de sprookjeswereld. En dan niet in zo'n snelle vaart maar eens rustig de tijd nemen. Trouwens duidelijk een overmatig gebruik van CGI dat af en toe wat roet in het eten gooide. Art-direction was trouwens om van te smullen...

Maar wat probeert Terry nu te zeggen? Want ik vond de opbouw nogal hak op de tak. Bijvoorbeeld na een uur komt er een magische spiegel om de hoek kijken. De rol van Heath Ledger word steeds belangrijker. Uiteindelijk lijkt het daar allemaal om te doen. Of toch niet?

Terry heeft gewoon teveel hersenspinsels, teveel ideeën. Maar het is dit keer wel een film van Terry en niet van de producenten want die maken er al helemaal een puinhoop van. Shocked
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
ManMonster



Joined: 30 Jun 2009
Posts: 1853
Location: België

PostPosted: Fri Feb 18, 2011 10:04 am    Post subject: Reply with quote

The Imaginarium of Doctor Parnassus (Terry Gilliam, 2009) :: 8.0

Beter dan verwacht, had niet gedacht dat het zo een geheel zou kunnen vormen (iedereen kent de reden). Ik hou ook echt van de werelden die Gilliam creëert, hopelijk blijft hij bij zijn volgende film eens bespaard van tegenslag.

The Fisher King (Terry Gilliam, 1991) :: 9.0

Wat een prachtige film! Naar Terry Gilliam gewoonten is dit een vrij "normale" film, zeker in vergelijking met zijn andere werk. De fantasie die Gilliam zo hoog in het vaandel draagt zit er nog steeds in maar deze keer in de vorm van het personage Parry (subliem vertolkt door Robin Williams, mocht van mij zijn oscar gewonnen hebben - actor in leading role). Deze man heeft door een trauma zijn gezond verstand verloren en zwerft nu rond als een ridder van God op zoek naar de heilige graal. Jack (rol van Jeff Bridges) acht zich verantwoordelijk voor het leed van deze man en voelt zich verplicht hem te helpen.
Bridges en Williams vormen een mooi duo die ondanks de vele dramatische pakkende gebeurtenissen de film overwegend leuk houden, vooral Williams zijn haast kinderlijke onschuld is zeer aandoenlijk, hij bezorgt je na een lach een krop in de keel om je vervolgens terug te doen lachen. Sterk gedaan.
Dit is een film die je, ook al ben je geen Gilliam fan, zeker een kans moet geven. Voor mij is het niet alleen één van zijn meest toegankelijkste films maar ook één van zijn beste!
_________________
If payback's a bitch, you'll be in debt forever.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    CinemaTic Forum Index -> Noord-Amerika All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com

Free Web Hosting | File Hosting | Photo Gallery | Matrimonial


Powered by PhpBB.BizHat.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com