CinemaTic Forum Index CinemaTic
Voor CinemaTics en (ex)FilmValleien
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Regisseur: Mamoru Oshii (Japan)

 
Post new topic   Reply to topic    CinemaTic Forum Index -> Azië
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Nick_SN



Joined: 29 Jul 2009
Posts: 3449
Location: Leiden

PostPosted: Sat Mar 12, 2011 5:34 pm    Post subject: Regisseur: Mamoru Oshii (Japan) Reply with quote



Mamoru Oshii (8 augustus 1951) is een Japans film- en televisieregisseur, scenarioschrijver, en mangaka. Hij staat vooral bekend om zijn filosofische thema’s in zijn werken. Oshii heeft enkele populaire anime’s geregisseerd, waaronder Urusei Yatsura 2: Beautiful Dreamer, Ghost in the Shell, en Patlabor 2. Hij wordt tevens gezien als de maker van de eerste OVA: Dallos.

Carrière
Als student raakte Mamoru Oshii geïnteresseerd in het vak van regisseur door de film La Jetée van Chris Marker. Hij keek ook vaak naar Europese fims, waaronder die van Federico Fellini, Ingmar Bergman, Michelangelo Antonioni, en Jean-Pierre Melville.

In 1976 studeerde Oshii af aan de Universiteit Tokyo Gakugei. Het jaar erop ging hij werken bij Tatsunoko Productions, waar hij zijn eerste anime maakte: Ippatsu Kanta-kun. Tijdens zijn periode bij Tatsunoko werkte Oshii als storyboardtekenaar voor verschillende anime’s, waaronder de televisiereeks Time Bokan. In 1980 vertrok Oshii naar Studio Pierrot. Mamoru Oshii kreeg bekendheid als regisseur door zijn werk op het gebied van de serie Urusei Yatsura. Mede door dit succes mocht hij twee films gebaseerd op deze serie regisseren: Urusei Yatsura: Only You (1983) en Urusei Yatsura 2: Beautiful Dreamer (1984). In deze films werd al deels Oshii’s filosofische stijl, waar hij later bekend om zou komen te staan, toegepast. Tijdens zijn periode bij Studio Pierrot, kluste Oshii ook bij als regisseur van onafhankelijke producties. Zo maakte hij in 1983 de eerste OVA: Dallos. In 1984 verliet Oshii Studio Pierrot. In 1985 vertrok hij naar Studio Deen, waar hij de surrealistische film Angel's Egg schreef en regisseerde. De producer van de film, Toshio Suzuki, richtte later samen met Hayao Miyazaki en Isao Takahata Studio Ghibli op. Bij deze studio werkte Oshii aan een nieuwe film, Anchor, maar deze werd uiteindelijk niet gemaakt vanwege onenigheid tussen Oshii, Miyazaki en Takahata.

Eind jaren 80 kreeg Oshii van zijn vriend Kazunori Ito een uitnodiging om bij Headgear te komen werken als regisseur. De groep bestond uit Kazunori Ito (scenarioschrijver), Masami Yuki (mangaka), Yutaka Izubuchi (technisch ontwerper), Akemi Takada (personage-ontwerper) en Mamoru Oshii (regisseur). Samen waren ze verantwoordelijk voor de televisieserie Patlabor, en de hierbij horende OVA’s en films. Deze serie was een groot succes in het mecha-genre. Tussen de producties van de Patlabor-films door, ging Oshii zich voor het eerst bezig houden met live-action. Zijn eerste niet-animatiefilm was The Red Spectacles uit 1987. De film sloeg aan en leidde tot een tweede live-action film: Stray Dog: Kerberos Panzer Cops (1991). Beide films maken deel uit van de nog altijd lopende Kerberos-saga. In 1992 maakte Oshii nog een derde live-action film: Talking Head, waarin hij zijn surrealistische kijk op de filmindustrie gaf.

In 1995 bracht Oshii zijn cyberpunk-film Ghost in the Shell uit. Het werd zijn grootste succes buiten Japan tot dusver; de film bereikte in de Verenigde Staten de eerste plaats van de Billboard videohitlijst in 1996.

Na een hiaat van vijf jaar, keerde Oshii terug live-action films met de Japans-Poolse coproductie Avalon. Deze werd onder andere vertoond op het Filmfestival van Cannes in 2001. In 2004 maakte Oshii een vervolg op Ghost in the Shell: Ghost in the Shell 2: Innocence (2004). Deze film werd als eerste anime ooit genomineerd voor een Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes. Oshii werd gevraagd als regisseur voor The Animatrix, maar moest dit afslaan vanwege zijn werk aan Innocence. Tevens sloeg hij een aanbod om mee te werken aan Paris, je t'aime af. De volgende film van Oshii, The Sky Crawlers (2008), leverde hem een nominatie op voor een Gouden Leeuw. Verder schreef Oshii het script voor Production I.G-film Musashi: The Dream of the Last Samurai, welke mogelijk de eerste anime-documentaire wordt. In 2009 schreef en regisseerde hij de live-action film Assault Girls. Het volgende project van Oshii wordt een bewerking van de manga Tetsujin-28.

Stijl
Volgens Oshii is zijn manier van regisseren in sterk contrast met de traditionele opzet van Hollywood-films. Naar zijn mening zijn visuele beelden het belangrijkste aspect van een film, met daarna het verhaal en als laatste pas de personages. Tevens is zijn primaire motivatie voor het maken van films “het scheppen van een wereld anders dan de onze”. De films van Oshii beginnen doorgaans met een actiescène, maar daarna krijgt het verhaal een rustigere ondertoon die af en toe onderbroken wordt door nieuwe actiescènes. Tevens bevatten veel van zijn films montagescènes, waarin beelden zonder dialoog en enkel begeleiding van muziek worden getoond. Deze duren doorgaans 2 minuten. Andere regelmatig terugkerende elementen in zijn films zijn reflecties/spiegels, zwermen vogels, en basset hounds gelijk aan zijn eigen. De basset hound komt vooral prominent voor in Ghost in the Shell 2: Innocence, en Avalon.

Oshii staat er tevens om bekend hoe hij bij verfilmingen vaak sterk afwijkt van het bronmateriaal. Bij zowel Urusei Yatsura, Patlabor, als Ghost in the Shell waren de originele manga’s meer in de stijl van slapstick-comedy of comedy-drama. De verfilmingen van Oshii hebben juist een duistere, langzamere sfeer.

Filmografie (Selectie)
Angel's Egg (1985)
The Red Spectacles (1987)
Ghost in the Shell (1995)
Avalon (2001)
Ghost in the Shell 2: Innocence (2004)
The Sky Crawlers (2008)
Assault Girls (2009)
_________________
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
Nick_SN



Joined: 29 Jul 2009
Posts: 3449
Location: Leiden

PostPosted: Sat Mar 12, 2011 5:52 pm    Post subject: Reply with quote

Schandalig genoeg heb ik nog steeds alleen maar GITS en Innocence gezien. Twee meesterwerken. Ghost in the Shell heb ik pre-WIW wel een aantal keer gezien, sinds WIW echter alleen de zogenaamd verbeterde Ghost in the Shell 2.0. Deze heb ik een 8.6 gegeven, de normale versie geef ik echter wel hoger want de toegevoegde opnieuw-in-3d-geanimeerde segmenten deden juist afbreuk aan de film. Ik raad iedereen die de film nog niet heeft gezien gewoon het origineel te kijken (en zich te schamen, want het is toch wel must-see als je ook maar enigszins om sci-fi of animatie geeft).

Innocence staat bij mij momenteel als #12 in de lijst. Het verbluffende vervolg op het revolutionaire Ghost In the Shell (GITS) uit 1995. Deze film speelt zich 3 jaar na de gebeurtenissen in GITS af, en volgt Batô en Togusa, die gevallen van moordende robots moeten onderzoeken.

Inhoud
Inhoudelijk zit de film prima in elkaar, en is gevuld met zeer interessante robot-gerelateerde filosofie. In deze film wordt het echter veel minder subtiel gebracht dan in GITS, waar het echt grondig in de verhaallijn geïmplementeerd was (en je die film daardoor ook gewoon kon zien als simpele sci-fi actie met een vaag einde). Innocence pakt het anders aan, hier zitten ook zeker wat vette actiescènes, maar zo ongeveer de helft van de film is gevuld met conversaties. Filosofische conversaties, met talloze referenties naar, en citaten uit zowel oosterse als westerse filosofie (Confucius tot Plato tot Boeddhistische teksten tot Auguste Villiers de l'Isle-Adam).

Citaten
Deze referenties kunnen af en toe wel wat onnatuurlijk, out-of-place, overkomen, en doet je soms twijfelen aan Mamuro Oshii's exacte motieven. Wilt hij enkel laten zien hoe intelligent en belezen hij is? Heeft hij voor zijn verjaardag een boek vol interessant-klinkende quotes gekregen en wilt hij proberen slim te lijken? Ik denk zelf dat hij wel degelijk een intellectuele en belezen man is, en het hem gewoon een mooie manier leek om zijn intelligentere kijkers te verwennen. Naar Oshii's eigen zeggen is het includeren van quotes in de film geïnspireerd door Jean-Luc Godard, en dient het om de cinematische ervaring zo rijk mogelijk te maken, omdat het audiovisuele aspect natuurlijk niet alles is wat een film biedt.

Ik zelf wist me bij de vorige twee keer dat ik deze film zag niet helemaal raad met alle quotes, vooral in een bepaald segment waar je er echt mee gebombardeerd wordt. Dit keer heb ik echter bij elk quote gepauzeerd, om alles fatsoenlijk te overdenken en te laten bezinken. Ik heb bij vlagen wel wat interesse in filosofie, maar nooit genoeg om me er echt in te verdiepen. Juist daarom beviel dit me wel heel goed, je krijgt relevante citaten in hapklare brokjes aangevoerd, en dit geeft heel concreet weer hoe Oshii zelf met de mysteries van het leven worstelt, en denk je met hem mee. Ik kan echter totaal begrijpen als er mensen zijn, die either niks snappen van de citaten, of die er juist veel meer over weten dan ik, die het strooien met deze quotes als 'pretentieus' of 'overdadig' o.i.d. kunnen beschouwen, maarja, ik vond het ideaal.

Beeld
Dan de vormgeving. Dit is waarschijnlijk visueel mijn favoriete film, of in ieder geval anime, aller tijden. Wat ik ook in mijn review van 5 Centimeters per Second zei;

["Belachelijk mooi (vooral in HD)! Echt subliem gewoon, de achtergronden; de omgevingen, de hemel, ik raakte compleet verloren in het staren naar al dit pracht, vrijwel elk frame zou je kunnen inlijsten!"]

Innocence is eigenlijk nog veel mooier. Misschien niet zo pittoresk als '5cm/s', maar veel overweldigender in hoe de fictieve wereld absoluut overtuigend en levend gepresenteerd wordt. Al is het geen realistisch beeld van hoe de wereld er in 2032 uit zou kunnen zien (eerder 2132), ziet het er compleet geloofwaardig uit als toekomstig Azië. Dit is de wereld uit GITS, maar dan vele malen opgepoetst en heel veel duisterder.

2D en 3D smelten samen in deze film op een manier die ik nog nooit zo perfect heb zien werken. Ik ben persoonlijk totaal geen liefhebber van 3D CGI, maar in Innocence wordt het dus zodanig met 2D animatie verwoven dat het resultaat werkelijk verbluffend is. Ik heb de film in 720p gekeken op mijn veel te kleine 17" laptop, en ik kan niet wachten tot ik hem een keer in Full HD op een mooie flatscreen kan ervaren!

Geluid
De soundtrack is, net als in het eerste deel ijzersterk. Kenji Kawai brengt ons o.a. dezelfde overdonderende en meeslepende 'chants' die bijna een totaal nieuwe dimensie toevoegden aan GITS. Verder zijn alle geluidseffecten ook van prima kwaliteit, en is het echt aan te raden deze film te kijken met een fatsoenlijk systeem om hier volledig van te genieten.

Conclusie
Kortom, deze film levert pure bevrediging op alle fronten; het ziet er prachtig uit, het klinkt geweldig, er is vette actie en er is overtuigende inhoud, die misschien meerdere kijkbeurten vereist om alles te laten bezinken. Het enige minpunt dat ik kan noemen is dat hij te kort is, hij had makkelijk een half uur langer gekund om het plot wat duidelijker uit te werken, en dit is best spijtig. Misschien dacht Oshii de perfecte balans gevonden te hebben tussen inhoud en toegankelijkheid, en wilde hij dit niet verstoren door één van beiden nog te versterken o.i.d., maarja dit is enkel speculatie van mijn kant. Waar het op neer komt is dat Innocence, as it is, pure kwaliteit is, en in mijn ogen het neusje van de zalm van de Japanse (anime) Science-Fiction.
_________________
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
ManMonster



Joined: 30 Jun 2009
Posts: 1853
Location: België

PostPosted: Wed Mar 16, 2011 2:36 pm    Post subject: Reply with quote

Ok genoeg uitgesteld, tegen het einde van de week wil ik Innocence gezien hebben en GitS herbekeken hebben! Wink
_________________
If payback's a bitch, you'll be in debt forever.
Back to top
View user's profile Send private message
Nick_SN



Joined: 29 Jul 2009
Posts: 3449
Location: Leiden

PostPosted: Wed Mar 16, 2011 11:41 pm    Post subject: Reply with quote

Goed plan Cool ik moet ook écht meer gaan kijken, maar momenteel te druk met 60s films
_________________
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
ManMonster



Joined: 30 Jun 2009
Posts: 1853
Location: België

PostPosted: Thu Mar 17, 2011 4:49 pm    Post subject: Reply with quote

Kôkaku kidôtai (Mamoru Oshii, 1995) :: 9.0

Blijft geweldig, tijdje geleden dat ik de film gezien had maar me wederom geen moment verveeld actie, sci-fi sfeer en filosofie hebben nog nooit zo'n mooie combo gevormd! (benieuwd of de tweede het kan overtreffen)
_________________
If payback's a bitch, you'll be in debt forever.
Back to top
View user's profile Send private message
ManMonster



Joined: 30 Jun 2009
Posts: 1853
Location: België

PostPosted: Fri Mar 18, 2011 10:43 am    Post subject: Reply with quote

Innocence (Mamoru Oshii, 2004) :: 9.0

Ik zal er vast niet alles van begrepen hebben in deze eerste kijkbeurt maar ik had hem ergens toch wat moeilijker verwacht. De eerste keer dat ik het origineel keek had ik in ieder geval meer moeite om te volgen.
De film gaat eigenlijk verder op het eerste deel, de toen nog menselijke agent is nu een cyborg geworden die zichzelf ergens nog wel als mens ziet maar ergens ook niet, die "tweestrijd" verwoord hij in filosofische bedenkingen en quotes. In het eerste deel had je de poppenspeler en de vrouwelijke cyborg agente die vooral voor de filosofische noot zorgden en hier nemen haar collega en zijn nieuwe partner het grotendeels over. De nadruk ligt er wel meer op dan in het eerste deel, dit zorgt ervoor dat de film een iets trager verloop heeft wat overigens absoluut niet als een minpunt kan gezien worden. De muziek en bloedmooie animatie zetten namelijk een magistrale sfeer neer die me vanaf het begin bij de strot greep.
Ik kan niet zeggen dat dit deel beter is dan het eerste of omgekeerd want hoewel het in wezen vrij gelijkaardige films zijn, brengen ze twee verschillende ervaringen. Twee heel erg rijke ervaringen die ik iedereen dan ook wil aanraden!
_________________
If payback's a bitch, you'll be in debt forever.
Back to top
View user's profile Send private message
Nick_SN



Joined: 29 Jul 2009
Posts: 3449
Location: Leiden

PostPosted: Fri Mar 18, 2011 12:04 pm    Post subject: Reply with quote



Verhoeven, wanneer ga jij Innocence kijken? Cool
_________________
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Fri Mar 18, 2011 1:33 pm    Post subject: Reply with quote

Wanneer ik vind dat de tijd er rijp voor is. Voor zware films van bepaalde regisseurs trek ik soms weken uit om hun oeuvre te ontdekken/verkennen.
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    CinemaTic Forum Index -> Azië All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com

Free Web Hosting | File Hosting | Photo Gallery | Matrimonial


Powered by PhpBB.BizHat.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com