CinemaTic Forum Index CinemaTic
Voor CinemaTics en (ex)FilmValleien
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Artikelen over de bioscoop in het algemeen
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   Reply to topic    CinemaTic Forum Index -> Bioscoop
View previous topic :: View next topic  
Author Message
VerhoevenJoined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Sun Aug 14, 2011 2:10 pm    Post subject: Artikelen over de bioscoop in het algemeen Reply with quote

Pathé begint streamingdienst

Quote:
Wordt Pathé nu niet actief in twee sectoren met tegenstrijdige belangen? Bredewold vindt het een belachelijke vraag. "Wij zien het absoluut niet als concurrentie. Het zijn juist complementaire activiteiten. Wanneer er een nieuwe James Bond in de bioscoop komt, kun je op Pathé Thuis bijvoorbeeld alle eerdere delen aanbieden. VoD werkt drempelverlagend, waardoor we verwachten dat er meer mensen van film zullen gaan genieten. Daar wordt de bioscoop ook sterker van."


"Bioscopen maken zich ten onrechte zorgen"

Quote:
Gerard Huisman van distributeur Contact Film verwacht geen belletje van Pathé. Hoewel het de bedoeling van Pathé Thuis is om een zo breed mogelijk aanbod te bieden – dus ook films die niet in Pathé-bioscopen draaien − is Contact met films als Deep End en The Human Resources Manager wel erg ver verwijderd van het popcornvermaak waar de keten om bekend staat. Huisman wijst erop dat er veel downloads voor nodig zijn voordat een film de omzettingskosten naar VoD heeft terugverdiend. "Ik moet nog zien of Pathé Thuis echt kleinere titels gaat aanbieden. Misschien is die belofte wel een marketingtruc."


3D! Waarheen? Waarvoor?
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
VerhoevenJoined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Sun Sep 18, 2011 9:33 pm    Post subject: Reply with quote

We hebben een nieuwe site. Smile
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
VerhoevenJoined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Tue Sep 20, 2011 5:00 pm    Post subject: Reply with quote

3D is op zijn retour.
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
VerhoevenJoined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Thu Sep 29, 2011 4:57 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
Een kater in 3D

Het zorgenkind van Hollywood

Holywood maakt zich zorgen over 3D. Het snufje lost in Amerika de verwachtingen allesbehalve in. Bioscoopinkomsten kelderen, het publiek mort, 3D-tv's verkopen voor geen meter. In België valt het mee: ‘Wij gaan niet door een ontnuchteringsfase. We waren al nuchter.'

De film die in Amerika de voorbije twee weekends de meeste bioscoopticketjes deed verkopen in Amerika is geen splinternieuwe blockbuster, maar The lion king. De Disney-klassieker werd opnieuw uitgebracht, maar dan in een 3D-versie. Een handigheidje dat al meer dan 60 miljoen dollar over de toonbanken deed rollen. U ziet daarin een bewijs dat het geweldig gaat met 3D? Helaas. Fout gedacht.

Hollywood maakt zich de laatste maanden grote zorgen over zijn kip met de gouden eieren. Toen de stereoscopische 3D gelanceerd werd, goed twee jaar geleden, hadden de studiobazen in Los Angeles nog de dollartekens in de ogen.

Ze zagen er een oplossing in om de terugvallende inkomsten uit de dvd-verkoop op te vangen. Films in 3D brachten in het begin ook miljarden dollars in het laatje. In de slipstream van Avatar scoorden alle 3D-films goed, het leek wel alsof Hollywood opnieuw op een goudader was gestuit.

Maar de laatste maanden gaat het niet zo goed meer. De hype is voorbij en Hollywood zit met een kater. Meer zelfs: er heerst lichte paniek.

Vooral op de beurzen dan. Het aandeel van het Dreamworks van Jeffrey ‘3D gaat 2D vervangen' Katzenberg is in een jaar tijd 40 procent in waarde gedaald. Dat is volgens analisten te wijten aan de slabakkende inkomsten uit 3D. RealD, een bedrijf dat gespecialiseerd is in 3D, zag zijn aandeel met 45procent dalen. En ook Regal, een van de belangrijkste bioscoopuitbaters in de VS, doet het schabouwelijk op de beurs.

Zonder brilletje

Logisch, want ook aan de kassa's doen 3D-films het slecht, zo berekende het Amerikaanse magazine Slate. Ten tijde van Avatar haalden 3D-versies van films makkelijk tot dubbel zoveel inkomsten binnen als de 2D-versies. Die 3D-bonussen zijn in twee jaar tijd weggesmolten. Tegenwoordig doen 3D-versies het vaak minder goed dan hun 2D-broer. Slate omschrijft 3D als ‘zo niet dood, dan toch dodelijk gewond.'

Het ziet ernaar uit dat Hollywood de kip met de gouden eieren zelf de nek heeft omgewrongen. En dus wordt de zwartepiet doorgeschoven. Naar de bioscoopuitbaters bijvoorbeeld. Want zij vroegen in de VS al snel tot 20procent meer voor een ticketje voor een 3D-film. En volgens PriceWaterhouseCoopers willen Amerikanen geen 4dollar extra betalen voor een film in 3D.

De consument zélf heeft ook zijn aandeel in de erbarmelijke toestand waarin 3D zich bevindt. Tien procent van alle mensen is anatomisch niet in staat om het 3D-effect te zien. En dan is er het aanhoudende gemor over de brilletjes. Studies bewijzen dat filmliefhebbers wereldwijd het háten om met zo'n zware, donkere bril op hun snoet in de cinema te zitten. En dus is het wachten op 3D zónder brilletje.

Bioscoopuitbaters en consumenten hebben er dus zeker iets mee te maken, maar het lijkt erop dat het vooral de Hollywoodstudio's zijn die boter op het hoofd hebben. Panasonic-topman Andrew Denham zei het al in Wired: ‘Hollywood heeft 3D beschadigd door na Avatar zoveel slechte 3D-films uit te brengen.' Hij verwoordde daarmee de kritiek die bij velen leeft. Studiobaas Katzenberg geeft de criticasters verrassend genoeg gelijk. ‘We hebben ons publiek al meermaals ontgoocheld en er is een wantrouwen gegroeid.' Met andere woorden: 3D-drollen als Clash of the titans hebben bezoekers zo ontgoocheld, dat ze nu wel twee keer nadenken voor ze extra geld uitgeven voor een 3D-film.

Getuige daarvan de tegenvallende box office-cijfers voor Kung fu panda2. Uit een rondvraag in Frankrijk blijkt dat maar 20 procent van alle bioscoopbezoekers tevreden is met de kwaliteit van 3D.

‘Het werkt niet'

Het gaat dus niet goed met 3D-films in de bioscoop. Dat is jammer, maar hoeft niet dramatisch te zijn. De ongeschreven wet in Hollywood zegt immers: in de cinema's kun je scoren, maar de grote winsten maak je in de huiskamer dankzij dvd-verkoop en tv-uitzendingen. Helaas mangelt het ook daar. De als ‘revolutionair' aangekondigde 3D-tv's verkopen voor geen meter. De Consumer Electronics Association voorspelde een jaar geleden dat er in de VS op dit moment 2miljoen 3D-tv's zouden verkocht zijn. Ze zaten er bijna met de helft naast. Bovendien blijkt de potentiële markt heel klein. Amper 13procent van alle Amerikaanse gezinnen zou geïnteresseerd zijn om binnen het jaar een 3D-tv te kopen, zo leerde een rondvraag van IHS iSuppli.

Het enthousiasme bij zenders om dingen in 3D uit te zenden is dan ook héél klein. Het WK Rugby zou gefilmd worden in 3D, maar wegens de beperkte afzetmarkt werden die plannen geschrapt. Australië was een van de landen die bedankten voor de rugbybeelden in 3D. De tv-zenders haalden er zelfs hun 3D-transmitters weg. In de VS wordt intussen luidop gespeculeerd over het einde van de sportzender ESPN 3D, die pas goed een jaar geleden werd gelanceerd. Of zoals de eigenaar van basketteam Dallas Mavericks zei: ‘Sport in 3D werkt niet. Een groep kerels gaat écht geen geld uitgeven om met brilletjes op hun hoofden als idioten naast elkaar te zitten.'

België

Hoe zit het intussen bij ons? In de bioscopen gaat het nog steeds meer dan aardig, zeggen de belangrijkste bioscoopuitbaters. En ze hebben cijfers om het te bewijzen. Volgens Stijn Vanspauwen van de bioscoopketen Utopolis koos 60procent van de bezoekers van The Smurfs voor de 3D-versie. Bij Harry Potter lag dat zelfs op twee derde. ‘Ook al omdat onze meerprijs veel lager ligt dan in Amerika.'

Het grote verschil met Amerika, zo zeggen de bioscoopuitbaters, is hun attitude. ‘Wij gaan niet door een ontnuchteringsfase omdat we nuchter waren van bij het begin', zegt Myriam Dassonville van Kinepolis. ‘We hebben 3D nooit als de nieuwe kleurenfilms beschouwd. We hebben er nooit wonderen van verwacht. We geloven erin, we hebben er ook in geïnvesteerd, maar nooit blind.'

Het ligt ook aan het Europese publiek, zegt Bruno Plantin-Carrenard van UGC: ‘Het publiek is hier volwassener. Mensen weten welke films ze in 3D willen zien en welke niet. Ze gaan niet zomaar naar alles kijken. Zowel bioscopen als bezoekers zijn hier veel selectiever als het om 3D gaat.' Zowat een derde van alle bioscoopschermen in België kan 3D-films spelen. En het ziet er niet naar uit dat er onmiddellijk veel zullen bijkomen.

In de bioscoop werkt 3D nog, in de huiskamer is 3D bij ons zo goed als onbestaande. Er is geen enkele zender die ‘op korte termijn' enige plannen heeft in 3D, al worden er wel ‘experimenten' uitgevoerd en ‘ervaring opgedaan'. De prijs voor een 3D-productie ligt nog te hoog. De enige 3D die u kan bekijken, zit dus in de catalogi van Telenet en Belgacom. Samen hebben ze niet eens tien films in drie dimensies, porno niet meegerekend. ‘Het aantal opvragingen blijft ook heel beperkt', zegt Stefan Coenjaerts van Telenet.

Catch 22

Alle zenders en operatoren zeggen hetzelfde: ‘we zijn er klaar voor, maar we wachten met 3D-programma's tot er genoeg 3D-tv's verkocht zijn'. Dat is een catch 22 want de consument wacht dan weer om 3D-tv's te kopen tot er effectief iets op tv te zien is. Jessica Mertens van GFK: ‘Tussen januari en juni 2011 werden er in ons land 514.000 plasma-tv's verkocht. Tien procent daarvan ondersteunt 3D-technologie. Een jaar geleden was dat nog maar 1procent van de verkochte tv's.' En ook al leggen de fabrikanten heel erg de nadruk op die 3D, de aankoop van die toestellen wil niet zeggen dat de klanten ook effectief gebruik maken van 3D, zegt Mertens. ‘Die toestellen hebben ook andere functies, zoals internettoegang, bijvoorbeeld. Wij hebben sterk de indruk dat gebruikers er vooral van overtuigd zijn dat internettoegang via de tv veel toekomst heeft.'

Ook van de verkoopcijfers van de 3D-blu-rays valt een mens niet bepaald omver. Cindy Van Mulders van marktonderzoeker GFK: ‘Tussen januari en juni was 6procent van de verkochte blu-rays een 3D-film. Er werden in totaal 500.000 blu-rays verkocht.' Het gaat dus om amper 30.000 exemplaren in een half jaar tijd. Ter vergelijking: in dezelfde periode werden 6,5 miljoen gewone dvd's verkocht. ‘De 3D-penetratie gaat inderdaad trager dan voorzien', zegt Van Mulders. ‘We merken dat de consument niet altijd op zoek is naar nieuwe dingen. En we hebben ook net heel wat vernieuwingen achter de rug. De consument was net gewend aan de blu-ray, en nu is hier alweer 3D. Het is een groeimarkt, maar het zal wat meer tijd kosten dan voorzien.'

3D lijkt dit najaar voor zijn grote examen te staan. Absolute topregisseurs als Francis Ford Coppola (Twixt), Martin Scorsese (Hugo) en Steven Spielberg (Tintin) brengen hun Grote 3D-debuut uit. Als die de meerwaarde van 3D niet aantonen, zou het format wel eens dood kunnen zijn, nog voor het goed en wel tot leven kwam.

_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
Wizz-ArtJoined: 29 Jun 2009
Posts: 6696
Location: Zeeland NL B.S.E. EMPEROR

PostPosted: Fri Sep 30, 2011 11:02 am    Post subject: Reply with quote

Fascinerend, ik schreef in het 3D topic (stromingen en genres) vorig jaar exact hetzelfde over het feit dat de meeste mensen nog amper gewend zijn aan Blu-ray en dat het allemaal veel té snel gaat voor de (betalende) film minende consument. 3D staat HD zelfs in de weg momenteel (veel verwarring), mijn ervaringen in de branche is dat sinds Real3D er is ik nog maar drie keer een klant ernaar heb horen vragen (in anderhalfjaar tijd., that is). Wat het meest in de weg staat is het onvermijdelijk dragen van de bril tijdens het kijken en Mark Cuban (eigenaar van de Dallas Mavericks genoemd in het artikel) verwoord het dan ook perfect.
De problematiek van de dalende omzet vang je er niet mee op, sterker nog..men moet het zoeken in een compleet andere hoek.

Bootlegging en het illegale downloaden van copyrighted content is dé reden dat de omzet steeds verder afneemt. Oké, bootlegging bestaat al sinds de VHS maar het feit dat elke internet-user zonder al te veel problemen aan onbetaald content kan komen waar copyright op staat is het grote probleem. De wetgeving moet herzien worden en zo snel mogelijk aangepast. Wil je iets kijken dan ga je naar de bios, koop of huur je het zoals normaal is, vind je het té duur dan wacht je totdat het een keer op tv komt. Ik weet dat er veel hier zijn die eerst eens een film willen checken voordat men tot koop over gaat, dat is maar een relatief klein groepje die anders de films die ze wilden zien er geld voor neergeteld hadden. De meesten die die hard illegaal kijken doen dat niet of nauwelijks. Ik ken mensen die de afgelopen jaren (periode 2004-heden) 1000(-en) films hebben gezien zonder een cent eraan uit te geven, ik durf te stellen dat diezelfde mensen minimaal 100 euro hadden uitgegeven als downloaden niet mogelijk was geweest, een bioscoopje zo nu en dan, een cd-tje af en toe en een dvd-tje uit een actie-aanbieding.
Ik durf zelfs te stellen dat wanneer overheden willen samenwerken en alles op een lijn kunnen krijgen dat het probleem zichzelf oplost.

Wie weet waarom dit schijnbaar zó moeilijk is en waarom dit zo langzaam gaat!?
_________________
*For love some WiLL search the ends of earth..to possess the object of their desire some even KiLL..*
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger
kimmieJoined: 26 Mar 2010
Posts: 1655
Location: noord holland

PostPosted: Fri Sep 30, 2011 12:20 pm    Post subject: Reply with quote

de volgende flop is de 3d tv
die krengen zijn ontzettend duur en niemand koopt ze.
het is net als toen met die breedbeeld tv's (toen nog met beeldbuis)
volgens de bedrijven die ze maakte wat het the next big thing.
maar het werkte gewoon niet ! niets werd breedbeeld uitgezonden en als dat wel gebeurde in het verkeerde formaat.
uiteindelijk is het alsnog gekomen want alle platte tv;s zijn breedbeeld.
maar de breedbeeld beeldbuis is nooit wat geworden.
_________________
mijn WiW

Back to top
View user's profile Send private message
count_orlokJoined: 11 Aug 2009
Posts: 4575

PostPosted: Fri Sep 30, 2011 12:26 pm    Post subject: Reply with quote

...maar wat heeft jou betoog met het artikel over 3D te maken, Dani?
_________________
Why have you disturbed our sleep; awakened us from our ancient slumber?
Back to top
View user's profile Send private message
Wizz-ArtJoined: 29 Jun 2009
Posts: 6696
Location: Zeeland NL B.S.E. EMPEROR

PostPosted: Sat Oct 01, 2011 10:45 am    Post subject: Reply with quote

Heb je het artikel goed gelezen Lieuwe? Men hoopte met 3D de dalende omzet in de filmindustrie dik omhoog te krikken wat dus niet heeft gewerkt. Ik voerde vervolgens in mijn ogem oorzaak nummer 1 aan.
_________________
*For love some WiLL search the ends of earth..to possess the object of their desire some even KiLL..*
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger
count_orlokJoined: 11 Aug 2009
Posts: 4575

PostPosted: Sat Oct 01, 2011 11:59 am    Post subject: Reply with quote

Wizz-Art wrote:
Heb je het artikel goed gelezen Lieuwe? Men hoopte met 3D de dalende omzet in de filmindustrie dik omhoog te krikken wat dus niet heeft gewerkt. Ik voerde vervolgens in mijn ogem oorzaak nummer 1 aan.


Ja ik heb het goed gelezen.
Oorzaak nummer 1 van wat? Van de teruglopende populariteit van 3D of van de dalende omzet in het algemeen?
_________________
Why have you disturbed our sleep; awakened us from our ancient slumber?
Back to top
View user's profile Send private message
Wizz-ArtJoined: 29 Jun 2009
Posts: 6696
Location: Zeeland NL B.S.E. EMPEROR

PostPosted: Sun Oct 02, 2011 12:41 am    Post subject: Reply with quote

Zoals ik reeds zei, de dalende omzet van de filmindustrie.
_________________
*For love some WiLL search the ends of earth..to possess the object of their desire some even KiLL..*
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger
count_orlokJoined: 11 Aug 2009
Posts: 4575

PostPosted: Sun Oct 02, 2011 1:01 am    Post subject: Reply with quote

Nog steeds snap ik niet helemaal wat dat met de 3D films te maken heeft. Volgens mij vrij weinig, namelijk.
_________________
Why have you disturbed our sleep; awakened us from our ancient slumber?
Back to top
View user's profile Send private message
Wizz-ArtJoined: 29 Jun 2009
Posts: 6696
Location: Zeeland NL B.S.E. EMPEROR

PostPosted: Sun Oct 02, 2011 1:09 am    Post subject: Reply with quote

Snap je het nou echt niet of maak je een geintje?

Letterlijk in het artikel dat Immanuel poste:

Met 3D film hoopte men de dalende omzet van de filmindustrie op te krikken, dat werkt dus niet is gebleken.

Een alinea gaat direct in op het 3D gebeuren met mijn mening.

Vervolgens een kleine zijsprong:

Ik voer oorzaak nummer 1 aan van die dalende omzet in de filmindustrie aan.

Dát Lieuwe, heet discussiëren..hopelijk dat je de redenatie kunt volgen.
_________________
*For love some WiLL search the ends of earth..to possess the object of their desire some even KiLL..*
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger
count_orlokJoined: 11 Aug 2009
Posts: 4575

PostPosted: Sun Oct 02, 2011 1:12 am    Post subject: Reply with quote

Nee ik snap het echt niet. Het artikel gaat over het feit dat 3D hard faalt onder andere wegens teveel aan slechte 3D films. Vervolgens kom jij met een betoog over downloaden wat hier compleet los van staat. Ik denk namelijk niet dat het downloaden de schuld is van het falen van de 3D-truc.
_________________
Why have you disturbed our sleep; awakened us from our ancient slumber?
Back to top
View user's profile Send private message
Wizz-ArtJoined: 29 Jun 2009
Posts: 6696
Location: Zeeland NL B.S.E. EMPEROR

PostPosted: Sun Oct 02, 2011 1:34 am    Post subject: Reply with quote

Als je het wat breder leest dan je nu gedaan hebt.

Hollywood maakt zich de laatste maanden grote zorgen over zijn kip met de gouden eieren. Toen de stereoscopische 3D gelanceerd werd, goed twee jaar geleden, hadden de studiobazen in Los Angeles nog de dollartekens in de ogen.

Ze zagen er een oplossing in om de terugvallende inkomsten uit de dvd-verkoop op te vangen. Films in 3D brachten in het begin ook miljarden dollars in het laatje. In de slipstream van Avatar scoorden alle 3D-films goed, het leek wel alsof Hollywood opnieuw op een goudader was gestuit.


Zoals ik het lees, dus breed..in de zin van;

Dalende inkomsten filmindustrie - antwoord is 3D - blijkt niet zo te zijn.

Ik geef mijn mening over 3D en ook waarom het niet het antwoord is op de dalende inkomsten van de filmindustrie uit dvd verkopen.

De dalende inkomsten hebben een andere reden volgens mij en die geef ik vervolgens aan. That's all.
_________________
*For love some WiLL search the ends of earth..to possess the object of their desire some even KiLL..*
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger
count_orlokJoined: 11 Aug 2009
Posts: 4575

PostPosted: Sun Oct 02, 2011 1:50 am    Post subject: Reply with quote

Maar het artikel gaat over de dalende inkomsten van 3D films... jouw betoog is natuurlijk correct, maar gaat daar niet over.

M.a.w. ik snap je wel, maar je verwoord het wat verwarrend. Zullen we het daar maar op houden? Razz
_________________
Why have you disturbed our sleep; awakened us from our ancient slumber?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    CinemaTic Forum Index -> Bioscoop All times are GMT + 1 Hour
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com

Free Web Hosting | File Hosting | Photo Gallery | Matrimonial


Powered by PhpBB.BizHat.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com