CinemaTic Forum Index CinemaTic
Voor CinemaTics en (ex)FilmValleien
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Regisseur: Ki-duk Kim (Zuid-Korea)

 
Post new topic   Reply to topic    CinemaTic Forum Index -> Azië
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Khun Henk



Joined: 08 Jul 2009
Posts: 68
Location: Hillywood

PostPosted: Sun Jul 12, 2009 8:30 am    Post subject: Regisseur: Ki-duk Kim (Zuid-Korea) Reply with quote

De eigenzinnige Zuid-Koreaanse regisseur en schrijver Kim Ki-duk heeft een boeiende en controversiële filmografie opgebouwd. Choquerende verhalen, confronterende scènes, sereniteit en prachtige beelden gaan hand in hand.
Na de internationale release van The Isle in 2000 kon niemand meer om hem heen. De film wist de gemoederen danig te beroeren wegens een paar schokkende scènes. Met Bad Guy (2001) kwam de confrontatie uit een andere hoek en liet Kim Ki-duk zien dat de passie geen geijkte wegen bewandelt. De bizarre keuzes van de meisjes in Samaritan Girl (2004) hebben verstrekkende gevolgen, maar ook de keuze voor een ter dood veroordeelde man in het schitterende Breath (2007) laat zien dat het hart onstuimige gevolgen kan hebben.

Ik heb zelf 'The Isle,The Bow, Bad Guy, Bin Jip, Samaritan Girl, Spring, Summer, Fall, Winter And Spring in bezit, en deze Koreaanse regisseur behoort zeker tot mijn favorieten.

Inmiddels is 'Sad Dream' ook uitgekomen (nog niet in Nederland).



Last edited by Khun Henk on Sun Jul 12, 2009 9:09 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Sun Jul 12, 2009 1:01 pm    Post subject: Reply with quote

Ik denk dat ''Kim Ki Duk'' met zijn films ervoor gezorgd heeft dat Zuid-Korea nu op de Filmkaart staat.

The Isle, Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring, Samaritan Girl, Bin-jip, The Bow en Time heb ik tot nu toe gezien. The Bow vond ik zijn mooiste. Schilderen met kleuren en muziek. Prachtige cinematografie. Elk individueel shot kan ingelijst worden.

Heb een stuk of acht films van hem liggen waarvan ik Bad Guy en Breath nog moet zien.
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
Wizz-Art



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 6696
Location: Zeeland NL B.S.E. EMPEROR

PostPosted: Sun Jul 12, 2009 1:49 pm    Post subject: Reply with quote

Haat liefde verhouding met deze regisseur, moet zeggen van alle Aziatische films ik zijn films het beste trek.
_________________
*For love some WiLL search the ends of earth..to possess the object of their desire some even KiLL..*
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger
Erik Hagen
Site Admin


Joined: 29 Jun 2009
Posts: 3794
Location: Utrecht

PostPosted: Sun Jul 12, 2009 9:06 pm    Post subject: Reply with quote

Misschien wel mijn favoriete regisseur uit Zuid-Korea. Heb al veel van hem gezien.

Seom (Ki-duk Kim, 2000) :: 8.2
Gezien op 18-11-2006

Wow... Ik ben er eigenlijk nog een beetje stil van. Opnieuw heeft Ki-duk Kim me weten te verrassen en me doen gruwelen.

"The Isle" gaat over Hee-jin en Hyun-shik. Hee-jin verhuurt drijvende vishutjes. Overdag vaart ze langs de hutjes met koffie en aas, 's nachts met haar lichaam. Hyun-shik is de huurder van één van de hutjes. Hij wil een einde aan zijn leven maken nadat hij zijn ex-vriendin uit jaloezie heeft vermoord. Tussen Hee-jin en Hyun-shik ontstaat een intense haat-liefdeverhouding, die zich uit in gruwelijke wreedheid en bijzondere liefkozing.

Hyun-shik en Hee-jin staan allebei duidelijk buiten de samenleving. Hee-jin spreekt niet, en weet zich alleen in extremen te uiten. Ook Hyun-shik is na de moord een verschoppeling geworden en weet maar niet met zichzelf in het reine te komen. Er zit een hoop symbolisme in deze film. Het vissen, het verwonden... eigenlijk valt alles wel symbolisch uit te leggen, maar los van dit symbolisme is "The Isle" toch ook en vooral nog een goed verhaal.

De allerlaatste scène van de film is verwarrend. **[color=white]Hyun-shik komt onder het wat vandaan, 'verstopt' zich tussen het riet. Camera zoomt uit, uit, uit en het riet blijkt ineens het schaamhaar van Hee-jin te zijn, die op haar beurt dood in haar verzonken boot ligt...[/size]** Heeft iemand daar misschien ideeën over?

Nog even over de gruwelijkheden. Het mishandelen van die vissen, de vogel en de kikker stond me een beetje tegen. Het past natuurlijk in de film, maar ik vond het niet erg prettig om naar te kijken, om eerlijk te zijn... En die beruchte vishaakjes-scènes... Ugh... Rillingen... Ik ga de komende tijd even niet meer vissen...


Nabbeun namja (Ki-duk Kim, 2001) :: 8.2
Gezien op 15-11-2006

Ki-duk Kim maakte "Bad Guy" voor "Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring" en "Samaritan Girl" en na "The Isle". Laatstgenoemde ga ik komende week kijken, de twee eerdergenoemde heb ik afgelopen week reeds gezien. Die twee films wisten me aangenaam te verrassen. Zo ook "Bad Guy". Hoewel de behoorlijke hoeveelheid geweld en de gebeurtenissen in de film flink wat impact op me hadden en me met een enigszins naar gevoel de film hebben doen zien, staat de film als een huis.

Een gewelddadige en agressieve pooier, Han-ki, lokt de jonge studente Sun-hwa in de val en laat haar tegen haar zin in de prostitutie werken. Terwijl Sun-hwa onderworpen wordt aan de grillen van de verschillende mannen die haar bezoeken, observeert Han-ki haar en voelt hij steeds meer schuldgevoel om wat hij haar aandoet. Sun-hwa raakt echter langzaam maar zeker gewend aan het leven gewend en legt ze zich erbij neer dat haar leven nooit meer anders zal zijn.

De tegenstelling tussen Han-ki en Sun-hwa, maar tegelijkertijd het besef dat ze maar weinig van elkaar verschillen wordt prachtig neergezet. Er zit zoveel meer in deze film dan het bovenliggende agressieve en obsessieve verhaal. Zeer sterk! Ki-duk Kim is langzaam maar zeker een van mijn favoriete regisseurs aan het worden.


Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom (Ki-duk Kim, 2003) :: 8.3
Gezien op 10-11-2006

Hoewel ik drie films van Ki-duk Kim in m'n collectie heb ("Bin-Jip", "Samaritan Girl" en deze) en er een vierde onderweg is ("The Isle"), ben ik er pas nu toe gekomen om er eentje van te kijken. Had ik dat maar eerder gedaan!

In vijf delen (een lente, een zomer, een herfst, een winter... en weer een lente) vertelt Kim over het leven van een oude en een jonge Boeddhistische monnik, die als kluizenaars in een drijvende tempel, midden op een meer, wonen en leven. Ieder seizoen staat symbool voor bepaalde aspecten van het leven. Zo zien we de lente symbool staan voor jeugdigheid, geboorte en een nieuw begin. De zomer staat voor verliefdheid, liefde en lust, terwijl er in de herfst woede, boetedoening, spijt en dood is. Zo heeft elk van de seizoenen zijn eigen kenmerken en dit zien we terug in het verhaal van de film.

Naast inhoud wilde het oog natuurlijk ook wat, en ook daarin wist Ki-duk Kim me positief te verrassen. De tempel op het meer is een lust voor het oog en ook de acteerprestaties (vooral die van de oude monnik) zijn voortreffelijk.

Al met al is "Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring" een prachtige film, zowel visueel als inhoudelijk. Ki-duk Kim heeft mijn blinde aankopen nu al beloond. Petje af.


Bin-jip (Ki-duk Kim, 2004) :: 8.0
Gezien op 22-11-2006

Na eerder deze maand "Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring", "Samaritan Girl", "Bad Guy" en "The Isle" van de Koreaanse regisseur Ki-duk Kim gezien te hebben, was het nu de beurt aan "Bin-Jip". De verwachtingen waren na het zien van zijn eerdere films erg hoog.

"Bin-Jip" (leeg huis) is het verhaal van Sun-hwa (Seung-yeon Lee) en Tae-suk (Jae Hee). Tae-suk dringt huizen binnen waarvan de bewoners een tijdje weg zijn. Daar repareert hij kapotte apparaten, doet de was en maakt hij gebruik van het bed, de douche en het aanwezige voedsel. Op een dag dringt hij echter een huis binnen waar Sun-hwa zich nog in bevindt. Zij wil weg bij haar man en besluit met Tae-suk mee te gaan. Uiteraard worden de twee verliefd op elkaar.

Wat zich vervolgens ontspint is een verhaal waarbij je je constant afvraagt of het 'echt' is, of dat Sun-hwa het verzint om zo in gedachten uit de nare, echte wereld te verdwijnen. Ik neig meer naar de werkelijkheid, maar voor allebei valt wat te zeggen. Kenmerkend voor de films van Kim is dat de hoofdpersonen geen woord met elkaar wisselen. Ook in "Bin-Jip" is dit weer een sterk punt.

Van de zes films van Ki-duk Kim die in Nederland zijn uitgegeven, vind ik "Bin-Jip" net de minste. Toch heb ik het gevoel dat dat bij een volgende kijkbeurt zomaar zou kunnen veranderen.


Samaria (Ki-duk Kim, 2004) :: 8.1
Gezien op 10-11-2006

Na "Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring" gezien te hebben, was dit mijn tweede film van Ki-duk Kim. Nog steeds ben ik blij dat ik op de gok zijn films aan het verzamelen ben. Hoewel deze in mijn ogen iets onderdoet voor "Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring", blijft "Samaritan Girl" toch een prachtige film.

"Samaritan Girl" gaat over twee schoolmeisjes van een jaar of 15 die door middel van prostitutie een ticket naar Europa bij elkaar willen verdienen. Jae-Young gaat met de mannen naar bed, Yeo-Jin regelt de rest. Yeo-Jin heeft het er echter moeilijker mee dan Jae-Young (ze is volgens mij verliefd op Jae-Young en kan maar moeilijk verkroppen dat die haar lichaam aan andere mannen geeft), maar Jae-Young weet haar toch over te halen ermee door te gaan. Dan gaat het mis: de politie valt binnen wanneer Jae-Young aan het werk is en het meisje springt uit het raam om uit hun handen te blijven. Dit alles onder de ogen van Yeo-Jin, die op de uitkijk stond. Jae-Young sterft in het ziekenhuis en bij Yeo-Jin knapt er op dat moment iets. Ze voelt zich schuldig omdat ze haar vriendin niet op tijd had weten te waarschuwen. Ze besluit de klanten van Jae-Young háár diensten aan te bieden en ze daarbij hun geld nog terug te geven ook, om zo haar en Jae-Youngs pijn te verzachten.

Tot zover het eerste deel van de film. De acteerprestatie van de meisjes is fris en vrolijk en ik voelde me op een of andere manier verbonden met de twee. Je ziet hoe iets wat in eerste instantie als grappig en spannend begint, uitloopt op een drama.

Het tweede deel van de film staat meer in het teken van de vader van Yeo-Jin, die achter haar activiteiten komt en daardoor volledig de weg kwijtraakt. Denk je maar eens in: je komt er als vader achter dat je dochter van 15 zich als hoer verkoopt aan mannen van je eigen leeftijd... In plaats van met zijn dochter te praten, start hij een soort van kruistocht tegen de mannen die met haar naar bed gaan. Dit loopt flink uit de hand.

Toen de film net afgelopen was, vroeg ik me af hoe het kwam dat het eerste deel zo persoonlijk was, terwijl het tweede deel van de film me nogal afstandelijk overkwam. Ergens vond ik dat een minpunt, maar toen ik er nog eens over nadacht, kon ik het goed begrijpen. De vader van Yeo-Jin is helemaal van slag, weet niet goed wat 'ie moet doen, voelt geen binding meer met wat dan ook. Ook Yeo-Jin zelf, die in dit gedeelte met al die mannen naar bed gaat (zonder dat het ook maar ergens expliciet wordt, overigens) leeft in haar eigen wereldje en is de realiteit uit het oog verloren. En in dat licht leek het me ineens heel niet vreemd of raar meer dat ook ik als kijker een afstand voelde. Ik weet niet of het de bedoeling van Kim is geweest, maar indien dat wel het geval is: chapeau!


Hwal (Ki-duk Kim, 2005) :: 8.3
Gezien op 28-11-2006

"The Bow" ("Hwal") is meest recente film van Ki-duk Kim. Volgens verschillende recensies zou dit tevens één van zijn mindere films zijn.

Ik werd echter aangenaam verrast en geraakt door dit verhaal over een oude man, die met een jong meisje op een boot midden op zee leeft. De man wil met het meisje trouwen wanneer ze 17 wordt en al het geld dat hij verdient aan de vissers die op zijn boot komen vissen, steekt hij dan ook in dit huwelijk. Dan komt er echter een student op de boot vissen aan wie het meisje haar hart verliest.

Vooral de oude man (Sung-wham Jeon) levert een uitstekende acteerprestatie. Aan de ene kant roept hij afkeuring op, omdat hij het meisje zo van de wereld afsluit, puur uit eigenbelang, maar aan de andere kant wekt hij ook een enorme sympathie op. Je *ziet* gewoon hoeveel hij om het meisje geeft. De film heeft een aparte maar indrukwekkende climax.

Samen met "Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring" vind ik "The Bow" de beste film van Ki-duk Kim, al doet de rest van zijn in Nederland uitgegeven werk er nauwelijks voor onder.

Shi gan (Ki-duk Kim, 2006) :: 7.9
Gezien op 24-01-2009

Mijn achtste film alweer van Ki-duk Kim. Qua kleur- en omgevinggebruik zeker een Kim, maar wat betreft inhoud zeer afwijkend van zijn andere films. In "Time" stapt Kim af van het zwijgen van zijn hoofdpersonen (iets waar hij in zijn hieropvolgende film "Breath" overigens weer naar terug zou keren) en bovendien zijn zijn personages nu eens geen randgevallen van de samenleving, al is het obsessieve gedrag zeker nog aanwezig. De inhoud en uitwerking maken het geheel echter tot een mooie film.

Soom (Ki-duk Kim, 2007) :: 8.1
Gezien op 14-08-2008
_________________
Vae, puto deus fio...
Films 2017 |
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
Bas



Joined: 10 Jul 2009
Posts: 140
Location: Nijmegen

PostPosted: Mon Jul 13, 2009 2:05 pm    Post subject: Reply with quote

Ik heb Bin-Jip en Spring, Summer etc. nog in de kast staan. Deze vakantie maar eens tijd voor gaan maken!
_________________


Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Mon Jul 13, 2009 6:48 pm    Post subject: Reply with quote

Erik Hagen wrote:
Misschien wel mijn favoriete regisseur uit Zuid-Korea. Heb al veel van hem gezien.


Een uitspraak die natuulijk niet opgaat want zoveel films uit Zuid-Korea heb je nog niet gezien. Laat staan van één bepaalde regisseur. Maar ik kan het op zich wel begrijpen. Razz
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
Pindarots



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 1450

PostPosted: Mon Jul 13, 2009 7:42 pm    Post subject: Reply with quote

Verhoeven wrote:
Erik Hagen wrote:
Misschien wel mijn favoriete regisseur uit Zuid-Korea. Heb al veel van hem gezien.


Een uitspraak die natuulijk niet opgaat want zoveel films uit Zuid-Korea heb je nog niet gezien. Laat staan van één bepaalde regisseur. Maar ik kan het op zich wel begrijpen. Razz


Natuurlijk gaat dit wel op, je hoeft niet eerst alle Koreaanse films gezien te hebben voordat je een favoriete regisseur hebt. Daarnaast is zo'n opmerking natuurlijk een momentopname en de "favoriete regisseur" kan met de tijd veranderen. Maar goed, blijkbaar mag alleen jij dat soort opmerkingen maken?
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Nick_SN



Joined: 29 Jul 2009
Posts: 3449
Location: Leiden

PostPosted: Wed Jul 29, 2009 4:27 pm    Post subject: Reply with quote

tot nu toe enkel Bin-Jip en Sping, Summer... gezien, vond ze beiden geweldig dus moet snel wat meer gaan kijken
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
Nick_SN



Joined: 29 Jul 2009
Posts: 3449
Location: Leiden

PostPosted: Mon Jan 24, 2011 11:33 am    Post subject: Reply with quote

Onderhand ook 'The Isle', 'The Bow' en 'Breath' gezien, het is geweldig wat deze man weet te doen met een minimum aan dialoog. Respectievelijk 7.2, 7.9, 7.9. Ze wisten me allemaal helaas niet zo sterk te raken/overweldigen als zijn twee meesterwerken. In ieder geval 'Bad Guy', 'Samaritan Girl', 'Time' en 'Dream' ga ik zeker nog zien dit jaar.
_________________
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
count_orlok



Joined: 11 Aug 2009
Posts: 4575

PostPosted: Fri Jan 20, 2012 12:15 am    Post subject: Reply with quote

Net gezien:

20. Soom (Ki-duk Kim, 2007) :: 8.0

Eerder gezien:


Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom (Ki-duk Kim, 2003) :: 8.5

Bin-jip (Ki-duk Kim, 2004) :: 8.5

Hwal (Ki-duk Kim, 2005) :: 8.0


Wat een mooie films weet deze man toch te maken...
_________________
Why have you disturbed our sleep; awakened us from our ancient slumber?
Back to top
View user's profile Send private message
Nick_SN



Joined: 29 Jul 2009
Posts: 3449
Location: Leiden

PostPosted: Fri Jan 20, 2012 12:33 am    Post subject: Reply with quote

Very Happy
Nick_SN wrote:
In ieder geval 'Bad Guy', 'Samaritan Girl', 'Time' en 'Dream' ga ik zeker nog zien dit jaar.

Dikke faal, dit jaar opnieuw proberen haha
_________________
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    CinemaTic Forum Index -> Azië All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com

Free Web Hosting | File Hosting | Photo Gallery | Matrimonial


Powered by PhpBB.BizHat.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com