CinemaTic Forum Index CinemaTic
Voor CinemaTics en (ex)FilmValleien
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Made In Europe Film Festival (Maastricht)
Goto page Previous  1, 2, 3
 
Post new topic   Reply to topic    CinemaTic Forum Index -> Filmfestivals
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Erik Hagen
Site Admin


Joined: 29 Jun 2009
Posts: 3794
Location: Utrecht

PostPosted: Fri Mar 18, 2011 6:10 pm    Post subject: Reply with quote

Verhoeven wrote:
Heeft het dan nog wel zin, Erik? Vooral financieel gezien dan. Neem alleen al het treinkaartje --> heen en weer = ± 60 euro. Daarvoor krijg je 5 of 6 zes films voor terug. Voor welke films zou je dat doen?

Hm, ik moet er inderdaad nog even over denken.

Ik zou met de trein van 17.08 uur vanuit Utrecht om 19.04 uur in Maastricht zijn. Een retourtje kost me (ik heb een kortingskaart) €25,40.

Vrijdagavond zou ik dan nog één film kunnen zien, "Cirkus Columbia".

Zaterdag zou ik bij wijze van spreken de trein van 22.56 uur kunnen nemen via Den Bosch. Dan ben ik rond 1.20 uur weer in Utrecht.

Dus op de zaterdag kan ik dan 4 films kijken.
Ronde 1) The Girl / A Family
Ronde 2) Angèle et Tony / Shahada
Ronde 3) Die Frau mit den 5 Elefanten
Ronde 4) La pivellina / Angèle et Tony / Bibliotheque Pascal

Dus tjah... er hoeft maar net dat ene pareltje tussen te zitten die het de hele onderneming waard maakt. Wink Maar eerlijk is eerlijk, de zondag erbij was fijner geweest. Sad
_________________
Vae, puto deus fio...
Films 2017 |
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
Erik Hagen
Site Admin


Joined: 29 Jun 2009
Posts: 3794
Location: Utrecht

PostPosted: Tue Mar 22, 2011 3:14 pm    Post subject: Reply with quote

Ik denk dat ik mijn bezoek aan Maastricht een jaartje uitstel. Het valt ook precies tegelijk met drie films die ik binnen het Josef von Sternberg retrospectief in het Filmmuseum wil zien.
_________________
Vae, puto deus fio...
Films 2017 |
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Thu Apr 07, 2011 12:20 pm    Post subject: Reply with quote

En ik loop voor het eerst met een gastenpas rond. Heel relax. Overigens schijnt hier de zon alsof het al midden zomer is. Dus tijdens de film lekker door de stad lopen en geniet van het zonnetje. Smile

Gister een lekker dagje gehad. Geen slechte films gezien. Wel de eerste film gezien met Hafsia Herzi in de hoofdrol (Française). Wat een actrice! Zij maakt letterlijk de film. Dat zie ik nog zelden. Veelbelovend dus!

Verder Illégal gezien maar die vond ik wat simpel van opzet. Regisseur Olivier Masset-Depasse had bijna een pamflettistische film gemaakt maar ontkracht zijn film om er een hoopvol einde aan te geven terwijl er helemaal geen sprake is van hoop. Kantje boord zullen we maar zeggen.

Hoewel Tilva Ros eigenlijk een diepe onvoldoende verdient, kreeg ik midden in de film een kleine opleving en begon ik er wel iets in te zien. Maar ik begrijp heel goed waarom er mensen wegliepen uit de film en waarom sommige mensen deze film een één wouden scheuren (Net zoals in Rotterdam. Is nieuw dit jaar. Smile ) maar ik zie een generatie jongeren uit Servië die beinvloed zijn door media en de popcultuur. Deze slechte beinvloeding zorgt ervoor dat deze jongeren geen doel in het leven hebben en iedere dag maar wat Jackass stunts uithalen. Van zeer pijnlijk en gestoord tot heel hilarisch. Inclusief met een simpel cameraatje gefilmd.

Het probleem van deze film is dat er geen visie achter zit. Het is letterlijk wat beelden aan elkaar plakken zonder enige motivatie. De film is verdeeld in vier hoofdstukken zonder betekenis. Er is nauwelijks sprake van een scenario, geen ontwikkeling van karakters of iets dergelijke maar het is hetgeen wat ik uit de film haal waardoor ik hem waardeer.

Uiteindelijk straalt de film een hele negatieve sfeer uit. Nihilistisch tot op het bot. Vrienden die elkaar in slaan. Hoofdpersoon die zich door iedereen laat slaan. Vernieling van andermans spullen. Maar misschien zijn er jongeren in Servië die zo met elkaar omgaan. Misschien kan Dani hier iets over kwijt?

Het was een film waar naderhand grondiger over werd (na)gediscussieerd. Daarom geef ik de filmmaker de voordeel van de twijfel.
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
Wizz-Art



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 6696
Location: Zeeland NL B.S.E. EMPEROR

PostPosted: Thu Apr 07, 2011 6:56 pm    Post subject: Reply with quote

Tjah, Servië is een land van veel gezichten in ieder geval maar je moet je heel goed inbeelden dat het land na de tweede wereldoorlog het Titoïsme aanhing, de meest vrije vorm van het communisme overigens, daarna door een burgeroorlog is verscheurd (nog steeds enkele conflicten die spelen trouwens maar hoor je weinig van hier in Nl) en dat de ouders van die jongeren nu, en daar lenen meer films uit het voormalig Joegoslavië hun thema aan, uit een heel ander land komen dan het bestaande hedendaagse Servië, de generatiekloof is gewoonweg ontzettend groot.


Ten tijde van Tito, de laatste grote leider uit Europa, dat zeg ik bewust want Tito was geen dictator zoals de meesten die kennen. Was Joegoslavië floriserend en het enige communistische land waar het Westen een vrij goede relatie mee had. Rusland en vooral haar staatshoofd Stalin ergerden zich kapot daaraan, daaruit kwam één van de bekendste quotes van Tito als reactie op Stalin's plannen om Tito te liquideren.

"Stop sending people to kill me. We've already captured five of them, one of them with a bomb and another with a rifle (...) If you don't stop sending killers, I'll send one to Moscow, and I won't have to send a second."

—Josip Broz Tito

Tito werd geëerd door het volk, zijn wil was wet maar hij regeerde met een zachtere hand dan andere Oostblok staatslieden die voornamelijk profiteurs waren en vermogens aan geld en goederen wegsluisden. Daar komt de generatiekloof om de hoek kijken, als ik spreek met mensen die de tijd van Tito bewust hebben meegemaakt dan stond Servië als onderdeel van de federatie Joegoslavië er talloze keren beter voor dan nu het gaval is. De jeugd van nu is opgegroeid met democratie en het kapitalisme, je moet je beseffen dat zo'n drastisch systeemswijziging niet zomaar op rolletjes gaat, er ging en gaat van alles mis. Door de vrije markt economie, de steeds groter wordende invloed van het Westen, de kloof tussen generaties krijg je een soort optelsom. Het verschil met hier is dat we generaties ermee zijn opgevoed en daar dus niet. Eerlijkheid was destijds de manier om gelukkig te zijn.

Nu kijken jongeren naar het Westen en willen ze ook dezelfde rijkdom die we hier hebben maar dat lukt niet als je maar 300 p/m. verdiend en de goederen zijn even duur als hier. Ik zelf heb meegemaakt hoe iemand met een honkbalknuppel aangevallen werd omdat hij z'n dagelijkse portie drugs niet kocht bij de dealer (die ik helaas ken, voor de rest een prima kerel en was ook de enige die er voor wou springen maar wed tegengehouden door de anderen), gozer wou stoppen en daar was die dealer het niet mee eens. Toen begreep ik hoe hij 3 jaar jonger dan mij wel een BMW 7 serie reed van het laatste type en dure motors bezitte en dergelijke maar altijd lekker chill met ons ging straatvoetballen of nachtenlang blowen in het park of gamen op LAN-parties. Maar laten we wel zijn, dat soort jonge criminelen heb je écht overal. Over het algemeen denk ik dat het wel meevalt qua kleine criminaliteit, de georganiseerde misdaad is wél enorm maar dat zijn veel zwaardere vergrijpen dan vandalisme of gevechten onderling en het is bovendien door heel Europa..Amsterdamse onderwereld wordt geleid door Serven bijvoorbeeld.

Ik zat daar twee keer een half jaar en onze vriendengroep (tussen de 17 en 28 ongeveer) was behoorlijk groot maar heb nooit iets van vandalisme of iets dergelijks meegemaakt. Meestal zaten we 's avonds te blowen in de verschillende parken die Belgrado rijk is, slap ouwehoeren en lachen dat was het vooral. In de weekeinden gingen we stappen, iedereen kneiterzat van de Sljivovitsj, Tequilla en Absinth maar ik heb niet eens een gevecht meegemaakt wat ik hier eigenlijk altijd meemaak als we naar een feest gaan helaas. Ik denk dat het best zou kunnen dat ik in een groep belande die daar niet aan doet ofzo, geen idee, ik vond het allemaal chiller en relaxter dan hier, ook onbekende mensen deden zeer aardig tegen me, vond sowieso dat mensen daar over het algemeen blijer, extroverter en samenhangender waren. Dat was wel wennen, men gooit sneller een arm om je schouder, een hand op je been en men kust hier standaart net als de Fransen dat doen. Meer broederschap en kameraadschappelijker dan hier. Ik kreeg ook al snel m'n koosnaampje "Holandjanin", werd echt als één van hun gezien en heb dat ook mogen ontgelden met de nodige grappen die ze met me uithaalden en andersom, ook werd ik behoorlijk bijgepraat over de historie van de vriendengroep en wie wie is en hoe iemand precies is. Ik had bovendien altijd het gevoel dat ik welkom was, dát staat me het meest bij. Als ik een enkele keer niet kwam had ik gelijk tig sms-jes en telefoontjes van de dames en heren waarom ik er niet bij kon zijn enzo. Er wordt ook veel gedeeld, heeft iemand het financieel wat krap ofzo dan hoef je niet eens te vragen of je wat kunt lenen. Ettelijke keren in de kroeg of bij de bakker meegemaakt, dan wordt er standaard door iedereen wat ingelegt of iemand betaald gewoon voor je. Het is daar trouwens legaal om te wedden op sport en je kunt zowat in elke wijk wel op meerdere lokaties een weddenschap afsluiten. De eerste keer dat ik meedeed won ik 80 euro, een ticket met 6 uitslagen uit de Franse eerste league goed voorspeld (volgens insiders één van de moeilijkste leagues om te voorspellen en het was ook nog eens de openingsronde.) Hier is het standaard zowat dat je je bek houd maar daar mag je trakteren, en iedereen doet het als ze wat winnen, je kijkt vaak samen naar de uitslagen en live wedstrijden dus en wekelijks wint iemand wel wat en dan gaan we op naar de kroeg of nachtclub. Het is wel erg straat, ik heb de nodige slang geleerd en je haalt dat moeilijk uit je vocabulair en dat is irritant wanneer je met een oudere generatie praat.
Maar wat je hier beschrijft klinkt wel erg Jackass, ik heb het zo nooit meegemaakt en het komt me ook niet herkenbaar voor, als je zou zeggen Nederland dan ken ik gevallen genoeg. Elk weekeind wel en het erge is dat ik die gasten ook nog stuk voor stuk ken Rolling Eyes
_________________
*For love some WiLL search the ends of earth..to possess the object of their desire some even KiLL..*
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Fri Apr 08, 2011 9:38 am    Post subject: Reply with quote

Bedankt, voor je antwoord en voor je erg open verhaal. Jonge criminelen wil ik ze trouwens niet (meer) noemen. Het is een hechte groep maar door de vele vechtpartijen en er werkelijk niets te doen (geeen werk) is zitten ze constant op elkaars lip. Bier drinken, blowen, 'grapjes' uithalen. Hetgeen wat jij ook beschrijft.

Hier kun je een trailer zien van de film. Komt redelijk dichtbij van wat ik gezien heb.
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
Wizz-Art



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 6696
Location: Zeeland NL B.S.E. EMPEROR

PostPosted: Fri Apr 08, 2011 11:46 am    Post subject: Reply with quote

Erg bizar om te beseffen dat ongeveer ten tijde van die post, mijn neef met een groot deel van die vriendengroep een pot aan het straatvoetballen was en het niet heeft overleefd. Koude rillingen Sad
_________________
*For love some WiLL search the ends of earth..to possess the object of their desire some even KiLL..*
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Fri Apr 08, 2011 12:35 pm    Post subject: Reply with quote

WTF! Hoe dat dan? Shocked

Hier ook slecht nieuws (hoewel in vergelijking met Dani) ik was op de fiets naar Heerlen toe om daar de trein te pakken naar Maastricht om Cirkus Columbia te gaan zien maar halverwege brak de ketting en kon ik geen kant meer op. Gelukkig kon mijn moeder me ophalen en kan ik een fiets van me zusjes lenen. Op naar De Engel van Doel zullen we maar zeggen. Neutral
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Fri Apr 08, 2011 1:58 pm    Post subject: Reply with quote

Gistermiddag begon ik met Weemoed & Wildernis (2010).

Weemoed & Wildernis kan je op verschillende manieren bekijken/lezen/interpreteren. Op politiek niveau, op persoonlijk vlak, met een filosofische inslag en tegelijkertijd is het ook een analyse van het maakproces van de film zelf. Het gaat over de verstrijkende tijd, het gaat over de dood en tegelijkertijd over de maakbaarheid van je eigen leven. Zeer persoonlijk en tegelijkertijd ook iets heel universeels. Het greep me naar de strot en liet niet meer los...

Daarna zag ik Shahada (2010). Die miste helaas wat power om echt indruk te maken. Daarbij werkte de mozaïekstructuur niet mee want dat is al te vaak gebruikt.

En vervolgens Little Baby Jesus of Flandr. Eén van de meest radicale, compromisloze films van het festival. Het is de eindexamenfilm van de Belg Gust Van den Berghe die geselecteerd werd voor het Internationaal Filmfestival van Cannes in de sectie Quinzaine des Réalisateurs. Maar zal helaas nooit aangekocht worden want daarvoor is de film toch echt te excentriek. Op twee acteurs na komt namelijk de hele cast van Theater Stap: het zijn allemaal acteurs met het syndroom van Down.

De bewust houterige tekstbehandeling die door de (verstandelijk) gehandicapten worden opgelepeld zijn in combinatie met de wonderlijk mooie beeldcompositie een onwereldse, kinderlijk naïeve sfeer die doet denken aan Béla Tarr en de vroege films van Pasolini ('Trilogie van het Leven'). Little Baby Jesus of Flandr is uiteindelijk een bizarre film die multi-interpreteerbaar is. Zo worden ze nog maar zelden gemaakt.
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Mon Apr 11, 2011 12:06 pm    Post subject: Reply with quote

TOP 10 publiekskeuze

Wat zijn de beste films van Made in Europe volgens u? Bezoekers beoordelen na afloop de films. Dit is de score van de laatste festivaldag (zondag 10 april):

1. Little baby Jesus...
2. In a better world
3. Die Frau mit den 5 Elefanten
4. Mine vaganti
5. Na putu
6. Made in Dagenham
7. A family
8. De engel van Doel
9. Autumn gold
10. Illégal.

De magisch-realistische komedie Little Baby Jesus of Flandres is dé verrassing van het festival. Deze film van Gust van den Berghe scoorde boven verwachting hoog bij het publiek. Met dit gegeven brengt Filmtheater Lumière deze productie, die niet is aangekocht in Nederland, toch uit in de reguliere programmering.
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
Erik Hagen
Site Admin


Joined: 29 Jun 2009
Posts: 3794
Location: Utrecht

PostPosted: Mon Apr 11, 2011 2:05 pm    Post subject: Reply with quote

Haha, ik zag dat jouw vriend Michiel daar anders over dacht. Hij gaf 'm een 1 op WIW. Laughing
_________________
Vae, puto deus fio...
Films 2017 |
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Mon Apr 11, 2011 2:13 pm    Post subject: Reply with quote

Bedoel je deze, Erik? Razz
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
Erik Hagen
Site Admin


Joined: 29 Jun 2009
Posts: 3794
Location: Utrecht

PostPosted: Mon Apr 11, 2011 2:26 pm    Post subject: Reply with quote

Verhoeven wrote:
Bedoel je deze, Erik? Razz

Ah, nee ik zat inderdaad fout te kijken. Embarassed Eraserhead gaf een 1.
_________________
Vae, puto deus fio...
Films 2017 |
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Mon Apr 11, 2011 3:34 pm    Post subject: Reply with quote

Had hem al een berichtje gestuurd. Is trouwens verre van een toegankelijke film. Ik begrijp dan ook totaal niet wat die bovenaan doet. Misschien komt het door mijn aanstekelijke lach... Laughing Rolling Eyes

Neds vond ik een ijzersterke karakterstudie waar Peter Mullan ons laat zien dat het niet altijd onwil of een gebrek aan onderwijs is waardoor een jongere ontspoort en zich aansluit tot een straatbende. De buitenwereld met zijn vooroordelen en de stigmatiserende klassenmaatschappij hebben daar een groot aandeel in. Past perfect in het (uitzichtloze) straatje van Andrea Arnold (Fish Tank) en Shane Meadows (Dead Man's Shoes en This Is England). ****½

Zal me niet verbazen als Marco, Pulp en Wizz-art deze film in hun eindejaarslijstje zetten. Echt iets voor hun!

De sleutel tot het begrip van het meesterwerk The Autobiography of Nicolae Ceausescu is het woord ‘autobiografie’ in de titel. Op geslepen wijze knipt en plakt Ujica officiële staatsreportages over de Roemeense dictator Ceausescu aan elkaar tot een vernietigende kritiek op de passieve Roemeense samenleving en op de internationale gemeenschap die de andere kant op keek terwijl Ceausescu het ooit zo cosmopolitische Roemenië te gronde richtte.

De sleutelscène tot deze conclusie krijg je na meer dan een uur te zien. Het zijn de eerste kleurenbeelden. Ceausescu doet 'gezellig' mee aan een volleybalwedstrijd. Hij staat dicht aan het net en trekt telkens met de ene hand het net een stukje naar beneden terwijl hij met zijn andere hand de bal er overheen probeert te werken. Niemand durft er wat van te zeggen. “Wir haben es nicht gewußt?” ****½

TOP 10 VERHOEVEN:
1. The Autobiography of Nicolae Ceausescu
2. Neds
3. Weemoed & Wildernis
4. Angèle et Tony
5. 22 mei
6. Française
7. Eu cand vreau sa fluier, fluier / If I Want to Whistle, I Whistle
8. De engel van doel
9. Flickan / The Girl
10. Die Frau mit den 5 Elefanten

Ongekend sterke editie. Shocked
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Sun Feb 12, 2012 2:21 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
MADE IN EUROPE neemt afscheid van festivalformule en verandert in een structureel actief podium voor Europees en Euregionaal filmtalent.


KLIK

Heel jammer. Maar was te verwachten... Sad
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    CinemaTic Forum Index -> Filmfestivals All times are GMT + 1 Hour
Goto page Previous  1, 2, 3
Page 3 of 3

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com

Free Web Hosting | File Hosting | Photo Gallery | Matrimonial


Powered by PhpBB.BizHat.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com