CinemaTic Forum Index CinemaTic
Voor CinemaTics en (ex)FilmValleien
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Scandinavische Cinema

 
Post new topic   Reply to topic    CinemaTic Forum Index -> Europa
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Sun Aug 29, 2010 2:13 pm    Post subject: Scandinavische Cinema Reply with quote



Vinterberg en Trier bracht ons Dogma. Zweden gaf ons de vriendelijke Ingmar Bergman. Finland poepte Aki Kaurismäki uit. En zo zijn er nog meer onplezierige dieptepunten te ontdekken in Scandinavië.

De Noorse filmgeschiedenis in vogelvlucht

Toplijsten uit Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland en IJsland.

Oftewel Discussieer of plaats een stukje van een film die je onlangs zag uit Scandinavië.
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Sun Aug 29, 2010 5:40 pm    Post subject: Reply with quote

Pindarots wrote:
312. Max Manus (Joachim Roenning, Espen Sandberg, 2008) :: 8.3
Een sterke oorlogsfilm over de oorlogsheld Max Manus en het verzet dat de Noren weten te leveren. Door deze oorlog verandert Max ook geleidelijk wanneer hij relaties en vrienden ziet veranderen of beëindigen, en ook zijn rol voor anderen steeds meer verandert. Dit wordt uitstekend vertolkt wordt door de hoofdrolspeler in deze film die ook visueel zijn mannetje weet te staan. De Noorse inzending voor de oscars, die ik wel kansen toedicht voor een nominatie. Let overigens ook bij de aftiteling eens op de archieffoto's, dat is casting op zn best Smile

_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
samwissegamgee



Joined: 14 Jul 2009
Posts: 2087
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Mon Sep 06, 2010 1:32 pm    Post subject: Reply with quote

Luftslottet Som Sprängdes = Millennium 3: Gerechtigheid: Lisbeth Salander wordt zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht waarna zij wordt beschuldigd van een drievoudige moord. Blomkvist probeert politie en aanklagers te overtuigen van haar onschuld. Hij gaat op onderzoek uit naar het verleden van Lisbeth en ontdekt een samenzwering van het allerhoogste plan. Samen gaan ze op jacht naar gerechtigheid en de waarheid. Waardige afsluiter van een geweldige trilogie. Ik heb genoten van dit laatste deel. Alle puzzelstukjes komen langszaam bij elkaar en de spanning zit er de hele tijd goed in. Hoogtepunt van de film is de rechtbankscene. Werkelijk geweldig en niet eerder zo gebracht. Daarnaast is natuurlijk het acteerwerk uitstekend. Met name Rapace steekt erboven uit. Uiteindelijk wordt alles prima uitgewerkt en komt alles bij elkaar, waardoor dit een mooi einde is van deze veelgeprezen trilogie. Cijfer: 7.5
_________________
All you have to decide is what to do with the time that is given to you.
Back to top
View user's profile Send private message
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Sun Sep 12, 2010 3:56 pm    Post subject: Reply with quote

Mifunes Sidste Sang / Mifune's Last Song (1999)
Op audiovisueel gebied al een stuk beter te verteren dan de films van Susanne Bier. Het camerawerk is een stuk rustiger en de beelden zijn niet als een gek aan elkaar geplakt. En af en toe is er wat buitenbeeldse muziek te horen (waardoor het predikaat Dogme-film niet verdient).

Alleen zit het commentaar dit keer in het verhaal en de uitwerking ervan. Het moet een komedie voorstellen maar ik heb geen moment kunnen lachen. Ik vond het juist een behoorlijk deprimerende film. Maar misschien kan dat ook komen omdat de film zoveel zijwegen bewandeld zonder dat echt uit te diepen. Wat voorbeelden (!SPOILERS!):

- zijn kersverse vrouw verlaat hem na één nacht huwelijk terwijl er gewoon sprake is van een klein misverstand. Merkwaardig.
- de huishoudster papt wat aan met een aantal mannen in het hotel. Maar vervolgens valt ze toch weer in zelfmedelijden.
- de verkrachtingsscène van een aantal mannen uit het dorp. Waar ging dit over?
- de wraak van een aantal vriendinnen. Huh?
- en de zoon die dus voor veel misere zorgden. Wat een cliffhanger!


Voor de rest prima acteerwerk.

Van de 38 Dogme-films heb ik er tot nu toe vijf (Festen, The Idiots, Mifune's Last Song, Italian for Beginners en Open Hearts) gezien. Op Festen na eigenlijk niet veel soeps. Iemand misschien nog serieuze aanraders? Anders laat ik deze marketingstunt voor de Deense filmindustrie voortaan maar links liggen.
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
samwissegamgee



Joined: 14 Jul 2009
Posts: 2087
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Mon Sep 20, 2010 4:14 pm    Post subject: Reply with quote

Død Snø (= Dead Snow): In 1945 werd in Øksfjord de Duitse bezetter door de lokale bevolking afgeslacht. Ze vluchtten hierna de bergen in, waar ze doodvroren. Jaren later is een groepje vrienden op weg naar een huisje in Øksfjord. Met ski's en een ongelofelijk hoeveelheid bier zijn ze voorbereid op een gezellig weekend. Sara is het best bekend in de bergen. Ze heeft een andere route naar het huisje gekozen, maar niemand kijkt op als zij eerder arriveren dan zij. Misschien zat ze vast door het slechte weer. Niemand vermoedt echter dat ze het slachtoffer zou kunnen zijn van het kwaad dat zich al jaren in de bergen verbergt. Dat verandert al snel wanneer de hut omringd wordt door een bataljon bloeddorstige Duitse zombiesoldaten. Leuk filmpje met een eerste helft van de film die volledig volgens het cliché zombiehorror verloopt. Wel aardig, af en toe een grapje goed voor een glimlach, maar niet heel speciaal. Het tweede deel is beter en dan neemt de humor en het gore toe. Leg hierbij de setting van sneeuw bij, en dan levert dit aardige plaatjes op. Het camerawerk is dik in orde, het acteerwerk is in orde en de sfeer zit er goed in. Leuk filmpje. Cijfer: 6.6
_________________
All you have to decide is what to do with the time that is given to you.
Back to top
View user's profile Send private message
Verhoeven



Joined: 29 Jun 2009
Posts: 5626
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Sun Sep 26, 2010 6:21 pm    Post subject: Reply with quote

Snabba Cash / Easy Money (2010)
De regisseur weet op een bepaalde manier toch nuances te geven aan het clichérijke verhaal inclusief stereotypes. Voor de rest lekker glad en gelikt. Precies zoals de hoofdpersoon eruit ziet.

Opvallend trouwens hoe vaak in de Scandinavische Cinema het probleem indirect wordt gelegd bij de ouders. [spoiler]Ditmaal drie keer de vader. Vorige maand bij Submarino was het de moeder.[/spoiler]***½
_________________
Over smaak valt zeker niet te twisten maar over de inhoud wel.
Back to top
View user's profile Send private message
Inland Rabbit



Joined: 20 Apr 2010
Posts: 1171
Location: Houten

PostPosted: Wed Jan 19, 2011 11:16 pm    Post subject: Reply with quote

10. Det sjunde inseglet (Ingmar Bergman, 1957) :: 6.3
Dan maar hier neerzetten.

Valt me reuze mee deze film. Visueel aardig sterk. Mooi dat harde contrast en veel gebruik van schaduw en zwart. Ja beviel me wel. De soundtrack daarentegen helemaal niet, maar ach echt belangrijk was dat verder ook niet.

Het is natuurlijk vooral een erg filosofische film, die constant levensvragen opwerpt. Soms subtiel, soms minder subtiel. Apart ook dat ik het idee had dat het soms een beetje op de hak genomen werd. Veel cynisme en sarcasme.

Tot zover goed, maar vermoeiend is niet het goede woord, gewoon teveel. Elke scene kan weer zoveel uitgehaald worden. Symboliek in de symboliek stapelt zich op, tot de stapel niet hoger meer kan en omvalt. Onvermijdelijk, blijf je kijker bestoken met zoveel raadsels, zoveel inzichten en wat al niet meer, dan is het eens genoeg.
Voor mij dan toch, daar had ik op school al last van. Na één uur dezelfde les was het "Doe de rest volgende week maar, want nu ga ik het toch niet meer onthouden". Korte spanningsboog heet dat. Zo werkte het natuurlijk niet, die les ging gewoon nog een half uur door, maar in dat half uur leerde ik vaak niets meer. Bergman zijn insteek is wel een beetje te vergelijken, al weet hij het nog betrekkelijk toegankelijk te houden, door het visuele en het gebruik van humor. Toch is het na een tijd gewoon op.

Maargoed, de voldoende staat er en wie weet nog maar eens kijken.
_________________
Back to top
View user's profile Send private message MSN Messenger
samwissegamgee



Joined: 14 Jul 2009
Posts: 2087
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Wed Feb 09, 2011 4:47 pm    Post subject: Reply with quote

Insane (2010): Sarah rijdt 's nachts over een verlaten weg, op zoek naar haar sinds twee weken vermiste zus. Zij was op weg naar een muziekfestival, maar kwam er nooit aan. Nu heeft Sarah er weer een dag van vruchteloos zoeken op zitten en zoekt een hotel om te overnachten. Ze vindt het Bridgeburn Hotel, maar het is er donker en verlaten. Toch besluit ze naar binnen te gaan om een kijkje te nemen. Dat had ze beter niet kunnen doen. Wat is dit een ongelofelijk slechte film. Dit is Zweedse horror, maar als dit een voorbeeld is van de Zweedse filmindustrie, dan zal ik nooit meer een film aanraken. Het acteerwerk is van bedroevend niveau. Het is allemaal ongelofelijk voorspelbaar, de bloederige scenes zien er werkelijk om te huilen uit, en er zit geen enkele vorm van spanning of wat dan ook in. Bij vlagen is het zelfs lachwekkend, zo slecht. De dialogen zijn onnatuurlijk en voelen geforceerd en niet serieus te nemen aan. En de killer, laten we het daar maar niet over hebben. Cijfer: 2.0
_________________
All you have to decide is what to do with the time that is given to you.
Back to top
View user's profile Send private message
samwissegamgee



Joined: 14 Jul 2009
Posts: 2087
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Mon Nov 07, 2011 10:31 am    Post subject: Reply with quote

R (2009): Rune is een jonge Deen, die is veroordeeld voor een ernstig geweldsdelict en terechtkomt in een oude, zwaarbewaakte gevangenis. Hij is vastbesloten zo weinig mogelijk op te vallen en zich buiten de strijd om de macht te houden, maar al de eerste dag wordt duidelijk dat dat geen optie is. Er is geen ontsnappen aan de meedogenloze gevangeniscultuur, met zijn strikte pikorde, gewelddadige erecodes en geheimzinnige contracten. Dankzij zijn handigheid weet hij zich toch een bevoorrechte positie te verwerven. Gevangenisfilm die goed in elkaar zit en ver van de hollywoodstijl weg blijft. En dat is zeker positief. Het personage Rune wordt goed uitgewerkt en sterk neergezet. R. oogt authentiek en realistisch. De documentairachtige beeldvoering zorgt voor een onbehaaglijk sfeertje waarin je als kijker totaal meegezogen wordt. Jammer genoeg kunnen echter de cliches niet omzeild worden. Het geweld is daarbij vrij expliciet en confronterend. Kortom, R biedt voldoende om een goede film te zijn en is dan ook zeker een prent die je moet kijken. Cijfer: 7.1
_________________
All you have to decide is what to do with the time that is given to you.
Back to top
View user's profile Send private message
samwissegamgee



Joined: 14 Jul 2009
Posts: 2087
Location: Zuid-Limburg

PostPosted: Tue May 29, 2012 1:15 pm    Post subject: Reply with quote

Hodejegerne (2011): Roger is een man die het allemaal lijkt te hebben: hij is de meest succesvolle headhunter van Noorwegen, is getrouwd met de mooie galeriehoudster Diana en woont in een prachtige villa. Hij leeft echter boven z’n stand. Om z’n levensstijl te kunnen volhouden steelt hij kunstwerken. Op de opening van een nieuwe galerie stelt z’n vrouw hem voor aan Clas Greve. Deze laatste is niet alleen de perfecte kandidaat voor de positie van CEO van het GPS-bedrijf Pathfinder waar hij momenteel voor werkt, maar tevens bezit hij ook een zeer waardevol schilderij. Roger ziet z’n kans om financieel onafhankelijk te worden en bereidt z’n grootste slag ooit voor. Hij raakt echter al snel verwikkeld in problemen - en het zijn geen financiële problemen die hem ditmaal dreigen te nekken. De jacht is geopend. Bloedstollende Scandinavische thriller over iemand die last heeft van het zogenaamde napoleoncomplex. De film weet vanaf de eerste seconde te overtuigen en de kijker vast te grijpen. Het bloed vloeit rijkelijk en de stunts zijn zeer verzorgd. De spanning is hoog en als kijker wordt je in de film gezogen. Briljant is de flinterdunne laag humor die door de film heen vloeit en precies doeltreffend is. Het acteerwerk is erg sterk en overtuigend. De onverwachte wendingen en een geniaal geconstrueerd einde zijn meer dan bevredigend. Kortom een ijzersterke film. Cijfer: 8.2
_________________
All you have to decide is what to do with the time that is given to you.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    CinemaTic Forum Index -> Europa All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © phpBB Group. Hosted by phpBB.BizHat.com

Free Web Hosting | File Hosting | Photo Gallery | Matrimonial


Powered by PhpBB.BizHat.com, setup your forum now!
For Support, visit Forums.BizHat.com